Jonge automobilist vaker geweigerd

0

Er bestaan grote verschillen in acceptatiebeleid en de premieopslag die autoverzekeraars hanteren voor jongeren. Een aantal van hen accepteert verzekerden tot 26 jaar niet eens. Dat blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht van 528 profielen de gemiddelde premieverschillen tussen jongere en wat oudere bestuurders. Die verschillen zijn groot. “Als 18-jarige betaal je bij alle verzekeraars gemiddeld meer premie voor je autoverzekering dan een 40-jarige. Bij een gelijk aantal schadevrije jaren lopen de verschillen voor een WA-verzekering op van 175% (bij Centraal Beheer Achmea) tot 443% (Bij London). Wil je een beperkt cascodekking voor je auto? Ook dan blijken de premieverschillen voor een 18-jarige ten opzichte van een 40-jarige fors; tot maar liefst 422% (bij VerzekerSnel).”

Lang niet altijd welkom

Een Golf GTI uit 2005 is voor bestuurders vanaf 18 jaar bij aanmerkelijk minder verzekeraars te verzekeren dan bijvoorbeeld een Toyota Aygo uit 2010. Maar behalve het weigeren van bepaalde type auto’s, worden bij een aantal verzekeraars ook verzekerden in bepaalde leeftijdscategorieën geweigerd. “De meeste verzekeraars accepteren jonge bestuurders vanaf 18 jaar, maar een minimumleeftijd van 17 jaar komt ook steeds vaker voor. Bij een tiental verzekeraars kom je echter niet altijd binnen als je 18 jaar bent. Bij de Kilometerverzekering, Reaal (Topcar Autoverzekering), Route Mobiel en Zelf zijn jongeren tot 25 jaar helemaal niet welkom en Aegon en Onna-onna verhoogden de minimumleeftijd voor een autoverzekering in de afgelopen maanden zelfs naar 26 jaar”, aldus de bevindingen van de Consumentenbond.

Klik hier voor een uitgebreide versie van het onderzoek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.