Jong en oud overweegt alternatieve woonvorm

0

Meer mensen zien in alternatieve woonvormen een goed alternatief voor traditionele woningen en appartementen. Een meerderheid vindt dat echter niet direct een geschikte oplossing voor zichzelf, maar vooral voor anderen, blijkt uit deel twee van het Aegon-onderzoek naar de gevolgen van woningkrapte.

De populariteit van nieuwe woonvormen zoals tiny houses, kangoeroewoningen, vakantiewoningen, zelfstandige seniorenwoningen en woningdelen neemt toe. Onder jongeren en senioren is de interesse in ‘anders wonen’ groter, al hebben zij hierbij wel hun eigen voorkeuren. Zo worden tiny houses (45%), vakantiewoningen (22%) en containerwoningen (18%) het meest overwogen door jongeren (18-25 jaar). Al blijkt uit het onderzoek (pdf)– dat Aegon dit voorjaar liet uitvoeren onder 1.000 respondenten – dat dit wel afhangt van de huidige woonsituatie. Van de jongeren die thuis of in een studentenhuis wonen, overweegt het grootste deel (54%) juist woningdelen.

Senioren zijn meer gecharmeerd van zelfstandige woonwormen speciaal voor ouderen (44%), vakantiewoningen (34%) en tiny houses (18%). Opvallend resultaat is dat iets meer dan de helft van alle respondenten de alternatieve woonvormen vooral een geschikte oplossing voor anderen vindt, terwijl een derde er daadwerkelijk ook zelf voor open staat.

Van woningnood tot zorgoplossing

De redenen om te kiezen voor een alternatieve woonvorm blijken heel divers. Jongeren zien vooral voordelen in het oplossen van hun woningnood (56%) en om te kunnen besparen op de vaste lasten (46%) en het dagelijks onderhoud (39%) als zij kiezen voor het delen van een woning met meerdere mensen. Het gebrek aan privacy is voor meer van de helft (52%) een reden om dit niet te doen.

Senioren zien voordelen in de mogelijkheden die een sociale woonvorm geeft. Zoals in het geval van een kangoeroewoning, waar seniore ouders met het gezin van hun volwassen kind(eren) kunnen wonen. Redenen voor senioren om hiervoor te kiezen is zorg aan huis (53%), een gevoel van veiligheid (44%) en sociale interactie (37%). Wel is het gebrek aan privacy (39%) een belangrijke reden voor senioren om niet met het gezin van hun kind(eren) samen te wonen. Dat gevoel is groter bij jongeren, 45% knapt af door het verlies van privacy. Wel zien zij voordelen in de hulp die inwonende ouders kunnen bieden bij de opvang van de (klein)kinderen (38%).

Nieuwe verzekeringsuitdaging

Nieuwe woonvormen vragen om andere verzekeringsoplossingen, zegt Maarten de Rooij, directeur Schade Particulier bij Aegon. Maar veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, voegt hij daar direct aan toe. “Stel, een gescheiden vriend komt tijdelijk in een tot appartement verbouwde garage in de tuin wonen, onder wiens verzekering valt dan zijn handgemaakte racefiets van tienduizend euro? En als daarna je ouders hun intrek nemen en een klein kapitaal aan medische hulpmiddelen meenemen? Veel mensen zijn zich niet bewust van de financiële risico’s die ze lopen als er dán wat gebeurt. En dit kan nogal in de papieren gaan lopen.”

Het laat zich raden dat de verzekeraar hiervoor een oplossing heeft bedacht. Een flexibele opstal- en inboedelverzekering die nieuwe samenwoonvormen dekt. “Dat betekent dat bij nieuwe vormen van samenwonen achter een gezamenlijke voordeur of op het perceel alle inwoners meeverzekerd zijn.”

 

Woningkrapte maakt jongeren boos en gefrustreerd

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.