Jeroen Wolfsen: ‘Weg met het JKP’

0

Jeroen Wolfsen, directeur en oprichter van Moneywise, is een fervent tegenstander van het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP). Hij vindt het zelfs het zoveelste voorbeeld van domme en onnodige Europese wetgeving.

Wolfsen schrijft dat in een weblog. “Het JKP is bedacht om hypotheken duidelijker te maken voor de consument, maar het doet precies het tegenovergestelde: het roept alleen maar vragen op. Het JKP is verplicht en ingevoerd in 2016 en mag van mij morgen weer afgeschaft worden.”

Meer dan alleen rente

Wolfsen: “Wat is het JKP? Als je een hypotheek afsluit, betaal je rente. Als je 200.000 euro leent en de rente is 2%, dan betaal je ieder jaar 4.000 euro aan rente. Geen cent meer en geen cent minder (ik ga er even vanuit dat je niet jaarlijks aflost). En dat is bij alle banken zo. Dus als je banken wil vergelijken op prijs, dan kijk je naar de rente. Maar met alleen rente betalen ben je er niet als je een hypotheek afsluit. Je moet naar de notaris, je moet advieskosten betalen, je hebt een taxatie nodigen misschien sluit je wel een hypotheek met NHG. Dat zijn allemaal extra kosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek.”,

Op één hoop

“Bij het maken van een hypotheekofferte worden alle bijkomende kosten op één hoop gegooid. Die kosten worden vervolgens ‘uitgesmeerd’ over de looptijd van de hypotheek en weergegeven in een percentage. En dat noemt men het Jaarlijks Kosten Percentage. Klinkt goed hè, een percentage waar ook alle kosten in verwerkt zitten en dat je makkelijk kan vergelijken met andere hypotheken? Helaas, je hebt helemaal niks aan dat JKP.”

Lees hier het hele weblog van Jeroen Wolfsen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.