‘Jan Modaal vrijwel kansloos op huizenmarkt’

0

Het wordt voor huizenkopers met een modaal inkomen steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Vooral voor alleenstaanden met een modaal inkomen is deze kans uitermate klein, hoewel zij iets meer kunnen lenen dan vorig jaar. Zo’n 3% van het complete huizenaanbod is nu bereikbaar voor deze groep.

In Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant zijn de vooruitzichten het slechtst. In Groningen en Friesland hebben single huizenkopers betere kansen om een woning te vinden, maar ook hier is het aanbod schaars. Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen óók zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker waarin per regio in kaart is gebracht hoeveel woningen bereikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen.

Modaal inkomen

Het modale inkomen in 2021 is vastgesteld op 36.500 euro (exclusief vakantiegeld). Met dit salaris kun je als single op dit moment, bij een marktrente van 1,02%, een hypotheek krijgen van ongeveer 188.000 euro. Dit is een bescheiden vooruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen 169.000 euro konden lenen. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker uitgegaan van 62.000 euro (36.500 exclusief vakantiegeld + 25.500 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek van zo’n 344.000 euro af te sluiten. Op basis van deze berekeningen heeft de hypotheekketen een selectie gemaakt van alle woningen die op dit moment in Nederland te koop staan en in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale huizenaanbod huizenkopers met een modaal inkomen in aanmerking kunnen komen.

Groningen en Friesland

Menno Luiten (foto), commercieel directeur van De Hypotheker: “Als modale eenverdiener maak je op dit moment nog de meeste kans op een woning in Groningen en Friesland. Het percentage betaalbare woningen ligt hier op respectievelijk 16,7 en 11,1% van het totale woningaanbod. Over de gehele linie is het aanbod echter zeer schaars: een alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen komt slechts voor 3,3% van het totale woningaanbod in aanmerking. Deze negatieve trend is twee jaar geleden al ingezet. Zo was in 2019 nog 6,3% van het totale aantal woningen bereikbaar voor deze groep en daalde dit vorig jaar naar 4,7%. In Noord-Holland (1,3%), Utrecht (1,1%) en Noord-Brabant (1%) is de situatie het meest uitzichtloos. Hier krijgen singles met een modaal inkomen door de sterk stijgende woningprijzen vrijwel geen voet meer tussen de deur.”

Grote steden

“Voor modale eenverdieners die in een grote stad willen wonen, is dat nóg moeilijker. In Eindhoven (0,6%) en Utrecht (1%) is nauwelijks een woning te krijgen. Rotterdam is van alle grote steden het meest toegankelijk, hoewel ook in de Maasstad nog slechts 2,3% van het woningaanbod bereikbaar is. Dat is een flinke achteruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen dit 10% bedroeg. Amsterdam scoort veruit het slechtst: hier is 0,2% van het woningaanbod bereikbaar voor singles met een modaal inkomen”, zegt Luiten.

Situatie tweeverdieners iets verbeterd

Tweeverdieners met een modaal inkomen hebben iets meer mogelijkheden dan singles om een woning te vinden. Ook is hun situatie ten opzichte van 2020 iets verbeterd, al is het minimaal. Zo kwam een stel met een modaal inkomen vorig jaar in aanmerking voor 32% van het totale woningaanbod; nu is dit 36,2%. Deze lichte verbetering heeft volgens De Hypotheker te maken met de inkomenstoetsing. Zo telt het salaris van een tweede inkomen vanaf dit jaar voor 90% mee. Daarnaast wordt het vakantiegeld nog opgeteld bij het modaal inkomen, waardoor er per saldo meer kan worden geleend.”

Schaars woningaanbod

Door de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar voor de grote groep middeninkomens in Nederland. Luiten: “Door de coronacrisis leek het woningaanbod aanvankelijk licht toe te nemen, maar inmiddels is de krapte op de huizenmarkt groter dan ooit tevoren. Hierdoor stijgen de huizenprijzen in een ongekend tempo en is het voor Nederlanders met een middeninkomen vrijwel onmogelijk een betaalbare woning te vinden. Ondanks de verbeterde leencapaciteit, vooral voor tweeverdieners. is de positie van deze grote groep huizenkopers in veel provincies slechter geworden. Vooral in de grote steden is de situatie, zeker voor single huizenkopers, vrijwel uitzichtloos. Bovendien is overbieden eerder regel dan uitzondering, waardoor huizenkopers, naast de kosten koper, extra eigen geld moeten inbrengen. Het is aan de nieuwe regering om maatregelen te treffen om deze grote groep Nederlanders uitzicht te geven op een betaalbare woning. Niets doen is geen optie, want de huizenmarkt dreigt op slot te gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.