Jaloers op huidige gepensioneerden

0

Van de vijftigers is 54% van mening dat de gepensioneerden van nu het beter voor elkaar hebben dan zijzelf straks tijdens hun pensioen. Dat is een significant verschil met de zeventigplussers, van wie slechts 23% vindt dat de generatie boven hen het beter had dan zijzelf.

Scepsis over het eigen pensioen en afgunst richting babyboomers zijn dus niet enkel voorbehouden aan de jongere generatie. Ook de Nederlanders die richting de pensioenleeftijd gaan, verwachten het straks niet zo goed te krijgen als de generaties boven hen. Van alle vijftigplussers verwacht bovendien 40% dat de generaties na hun een minder goed pensioen zullen ontvangen dan zijzelf. Slechts 12% is het daar niet mee eens. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.362 Nederlandse vijftigplussers, uitgevoerd door Bureauvijftig in opdracht van Startpagina.nl.

De containerbegrippen hoog- en laagopgeleiden komen ook aan bod in het onderzoek. Hoewel 64% van de hoogopgeleide ouderen tevreden zegt te zijn over hun financiële situatie, blijft dit bij laagopgeleiden steken op 52%. Ongeveer 19% van de laagopgeleiden komt nu aan het eind van de maand regelmatig geld tekort, tegenover slechts 9% van de hoogopgeleiden.

Spaartegoed

Vier op de tien hoogopgeleide ouderen hebben dan ook meer dan 25.000 euro spaargeld tot hun beschikking, terwijl dit bij slechts 14% van de laagopgeleide ouderen het geval is. Van alle vijftigplussers heeft 11% helemaal geen spaargeld en een kwart bezit minder dan 10.000 euro. De financiële situatie van Nederlandse ouderen is mede het resultaat van de spaarzaamheid tijdens hun werkzame leven. 34% van de ouderen zegt tijdens hun carrière nooit geld opzij te hebben gezet voor later (bij laagopgeleiden is dit 44%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.