Jaarwisseling dikke schadepost voor verzekeraars

0

Het Verbond van Verzekeraars schat de particuliere verzekerde schade van de jaarwisseling 2022-2023 op circa 10 miljoen euro. Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 werd voor naar schatting negen miljoen aan schade gemeld, ondanks het toen geldende vuurwerkverbod en aangescherpte coronamaatregelen.

Deze eerste schatting is gebaseerd op de claims die verzekeraars op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag hebben geregistreerd én op het incidentenoverzicht van de Stichting Salvage. Het betreft verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel-, en autoverzekeringen (allrisk en beperkt casco). Medische kosten en schadebedragen voor bedrijven, scholen/kinderdagverblijven en overheidseigendommen zijn niet meegenomen in deze eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars. In een toelichting noemt het Verbond onder meer de branden in een voormalig kerkgebouw in Veghel, een eendenfokkerij in Ermelo en een aantal scholen in Amsterdam en Utrecht. Die zakelijke schade loopt in de miljoenen, maar is dus niet meegenomen in deze eerste schatting.

In het eerste coronajaar bedroeg de schade aan woningen en personenauto’s door de lockdown en andere maatregelen ‘slechts’ 5,2 miljoen euro. De laatste jaarwisseling vóór Corona liep het totale schadebedrag echter nog op tot ruim 16 miljoen euro. Volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars hielp de harde wind tijdens de laatste jaarwisseling en de enorme hoeveelheid illegaal vuurwerk niet echt mee. Daarnaast bleken de vuurwerkverboden die diverse gemeenten hadden ingesteld in de praktijk moeilijk te handhaven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.