Jaarverslag Tuchtraad Financiële Dienstverlening (Assurantiën)

0

De Tuchtraad Financiële Dienstverlening (Assurantiën) deed vorig jaar 24 uitspraken, waarvan er drie gegrond en vijf deels gegrond zijn bevonden. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2022 dat de Tuchtraad heeft gepubliceerd.

Van de 24 uitspraken heeft de Tuchtraad één zaak afgerond die in 2019 was ingediend, één zaak die in 2020 en achttien zaken die in 2021 waren ingediend. De rest waren zaken uit 2022. Verder heeft de Tuchtraad in drie zaken de klachten gegrond bevonden, waarbij hij één keer heeft geadviseerd tot het geven van een waarschuwing en in twee uitspraken werd het geven van een maatregel niet nodig geacht. Daarnaast heeft de Tuchtraad in vijf zaken de klachten deels gegrond bevonden, waarbij het geven van een maatregel ook hier niet nodig werd geacht.

Nieuwe zaken

In 2022 heeft de Tuchtraad 26 nieuwe zaken in behandeling genomen. Dertien zaken werden door belanghebbenden aanhangig gemaakt en dertien zaken werden door de voorzitter van de Geschillencommissie naar de Tuchtraad verwezen.

De Tuchtraad heeft zich in 2022 voor het eerst uitgelaten over het voortzetten van een verzekering als een klager digitale communicatie afwijst en alleen per post wil blijven corresponderen. In twee zaken oordeelt de Tuchtraad dat de aangesloten aanbieders niet tuchtrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld door haar klanten niet meer de mogelijkheid te bieden om verzekeringsbescheiden per post te ontvangen en de verzekering per contractvervaldatum te beëindigen als de klant niet instemt met digitale correspondentie. Daarbij woog in de beslissing mee dat de aangeslotenen de betrokken verzekerden een alternatief hadden geboden in de vorm van begeleiding naar een andere assuradeur, bij wie communicatie per post nog wel mogelijk was.

Stichting Tuchtraad Verzekeraars

Dit is het eerste jaarverslag van de Stichting Tuchtraad Verzekeraars. Deze stichting houdt sinds februari 2021 de Tuchtraad Financiële Dienstverlening (Assurantiën) in stand. Eerder was de Tuchtraad een zelfstandig en onafhankelijk onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. De jaarverslagen bracht de Tuchtraad zelf uit. Nu is de stichting daar verantwoordelijk voor.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.