Italië zet hypotheekrente op scherp

0

Door een forse daling van de kapitaalmarktrente constateerde De Hypotheekshop vorige week een toename in het aantal hypotheekrenteverlagingen door geldverstrekkers. De politieke onrust in Italië resulteerde vorige week dinsdag in de laagste rentestand van 2018 op de kapitaalmarkt.

Maar ook de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en Europa en de top tussen Kim Jong-un en Donald Trump, die toch door lijkt te gaan, deden een duit in het zakje.

Aanbieders als Obvion, ABN Amro en Florius verlaagden hun tarieven. Maar daar bleef het niet bij. De Hypotheekshop: “NIBC introduceerde opnieuw een tijdelijke renteactie op 20 en 30 jaar vast met NHG. Rabobank, Centraal Beheer en Woonfonds verhoogden hun tarieven, hoewel de laatste twee voor deze week inmiddels al weer een verlaging hebben aangekondigd. Argenta voerde wederom een flinke verlaging door. ABN Amro en Florius hebben de renteopslag voor aflossingsvrije leendelen op de lange rentevaste perioden verlaagd.”

Nieuwbouw

Een aantal aanbieders lijkt al voor te sorteren op een toenemend aantal financieringen voor nieuwbouwwoningen. Volgens De Hypotheekshop speelt verduurzaming daarin een belangrijke rol. “Het belang van verduurzaming neemt toe. Nieuwbouwwoningen zijn daarom aantrekkelijke onderpanden voor aanbieders. Argenta gaat de concurrentie op nieuwbouw aan door een langere offertegeldigheid te bieden en voortaan geen bereidstellingskosten meer te rekenen. ABN Amro en Florius accepteren in het vervolg woningen die worden gebouwd op basis van Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO of zelfbouw). CPO betekent dat een particulier of groep particulieren een bouwkavel koopt en van begin tot eind zelf bepaalt wat er gebouwd wordt en met welke partijen (architect, adviseurs, aannemer) er wordt samengewerkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.