ISO: ‘Studieschuld kost starter koophuis’

0

Studieschulden zijn nog steeds van grote invloed op de hoogte van een hypotheek. Dit wordt volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) veroorzaakt doordat hypotheekverstrekkers nog te vaak naar de oorspronkelijke schuld kijken in plaats van de actuele schuld waarop is ingelost.

Het ISO deed een inventarisatieronde onder de hypotheekverstrekkers Rabobank, ING, ABN Amro, Aegon en Florius. Hierbij is gebruik gemaakt van de rekenhulpen die deze verstrekkers op hun eigen website aanbieden. Een hypotheekadviseur is niet geraadpleegd. “Hoewel de regels zijn versoepeld sinds de invoering van het sociaal leenstelsel, is daar te weinig van te merken bij deze hypotheekverstrekkers. Lenen in het ‘sociale’ leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning”, aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink.

Afspraak is afspraak

Volgens het ISO is dit in strijd met de motie die in 2015 in de Tweede Kamer werd aangenomen en waarin de minister werd opgeroepen om in de afspraken met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de berekening van de hoogte van de hypotheek af te laten hangen van de actuele schuld.

Van den Brink: “Bij een bruto-inkomen van 40.000 en een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro wordt de maximaal af te sluiten hypotheek verlaagd met 42.274 euro (oude stelsel) of 25.418 euro (nieuwe stelsel). Dit forse verschil zorgt er in veel gevallen voor dat starters geen woning kunnen kopen, wat tevens zorgt voor opstopping in de studentenhuisvesting. Daarnaast kan een studieschuld ondanks het extra aflossen van de schuld nog tientallen jaren meespelen bij het afsluiten van een hypotheek. Afspraak is afspraak: de norm moet zijn dat hypotheekverstrekkers kijken naar de actuele schuld, niet de oorspronkelijke schuld.’’

Geen melding BKR

Een studieschuld bij DUO staat niet bij BKR geregistreerd. De overheid vindt dat niet nodig omdat zij een studielening als een andersoortige lening zien dan een consumptief krediet. Verzwijging van de schuld ligt hierdoor op de loer. Eerder onderzoek door BKR wees al uit dat dit voorkomt. Soms uit onwetendheid, maar soms ook opzettelijk. Onder de oude leenregeling gaf ongeveer 39% (onderzoek 2014) van de afgestudeerden met een studieschuld deze schuld niet op bij de hypotheekaanvraag.

Vereniging Eigen Huis pleit al langer voor registratie van studieschulden bij BKR. Hiermee wordt voorkomen dat starters een zwaardere financiële verplichting aangaan dan eigenlijk verantwoord voor ze is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.