Is uw papierbak AVG-proof?

0

Bij het AVG-proof maken van de organisatie zijn vooral financieel en juridisch adviseurs zich niet bewust van de hoeveelheid digitale data die nog dagelijks wordt uitgeprint. Het veiligheidsrisico dat deze papieren data niet zorgvuldig worden beheerd en vernietigd is groot en wordt onderschat.

Die waarschuwing komt van Acco Brands, wereldwijd leverancier van onder andere papiervernietigers. “De maatregelen die worden genomen om de beheerde persoonlijke data te beveiligen zijn vooral gericht op de beveiliging van digitale data. Dit terwijl in de praktijk blijkt dat een groot deel van de veiligheidsincidenten zich juist voordoet met papieren en geprinte data. Zo vormen documenten die je na gebruik in de papierbak weggooit of printjes die bij een printer blijven liggen een potentieel risico waar vaak niet bij wordt stilgestaan.”

598 incidenten

Volgens Acco Brands was van de 598 incidenten op het gebied van gegevensbescherming die tussen juli en september 2016 zijn geregistreerd door de ICO, een Britse instantie voor gegevensbescherming, 14% te wijten aan verlies of diefstal van papierwerk, 19% aan verkeerde adressering en 4% aan het achterlaten van documenten op een onveilige plek. Nog eens 3% was te wijten aan een onveilige vernietiging van het papier. Ondanks de digitale revolutie was 40% van de incidenten dus nog toe te schrijven aan papier.

A4 in 2.000 snippers

Het bedrijf wijst erop dat persoonsgegevens volgens de AVG niet alleen zorgvuldig moeten worden verkregen en opgeslagen, ze moeten -indien nodig- ook veilig worden vernietigd. “Door voortschrijdende technieken is het steeds beter mogelijk om papierresten te herleiden naar het originele document. Vanaf 25 mei zou een papiervernietiger met een op de bedrijfsactiviteiten afgestemd veiligheidsniveau, standaard tot elk bedrijfsinventaris moeten behoren. Hoe hoger het niveau, hoe kleiner de uiteindelijke papiersnippers. Dit kan variëren van het versnipperen van een A4 in 200 stukjes door de voetbalvereniging, tot 2.000 stukjes voor een advocatenfirma of accountantskantoor. De financiële en juridische sector zou tevens duidelijke procedures moeten opstellen voor het beheren én vernietigen van papieren data.”

Whitepaper

Acco Brands heeft een whitepaper opgesteld waarin wordt ingegaan op de AVG en de gevolgen ervan voor de bedrijfsvoering.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.