Is ING nu de crimineel?

0

‘ING heeft zich onvoldoende ingespannen om effectief controles uit te voeren. Het onvoldoende tegengaan van crimineel gedrag is toch iets anders dan het crimineel gedrag zelf. Het zou logischer zijn wanneer de maatschappelijke woede zich vooral op de criminelen zou richten.’ In zijn blog schrijft Jurjen Oosterbaan over de balk en de splinter.

Laat duidelijk zijn, ING heeft zich ook volgens Oosterbaan onvoldoende ingespannen. Maar dat de maatschappelijke woede zich nu volledig tegen ING keert vindt hij niet logisch. “Van elke financiële instelling mag verwacht worden dat zij zich inspant om het witwassen van geld te verhinderen en dat zij niet als intermediair fungeert bij de financiering van terroristische acties. Maar …. de materie is extreem complex. Controle-systemen zijn extreem duur. En de kwaadwillenden zijn extreem creatief.”

Op de blaren zitten

Onbegrip heeft Oosterbaan vooral voor de manier waarop het Ministerie van Financiën over de zaak praat. “ING heeft fout gehandeld en moet op de blaren zitten. Dat zijn de regels van het spel. Maar enige terughoudendheid in het doen van uitspraken over de moraliteit van degene die fout heeft gehandeld lijkt mij juist. Zeker voor het Ministerie van Financiën, dat de belastingdienst aanstuurt.”

Het waarom van deze vergelijking leest u hier in de volledige blog van Jurjen Oosterbaan, directeur Bureau DFO. 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.