‘Is het nu wel een goed moment om een woning te kopen?’

0

“De hypotheekrente is verviervoudigd ten opzichte van het dieptepunt in 2021. De maandelijkse kosten van een koopwoning zijn een stuk duurder geworden voor wie nu voor het eerst een woning koopt of een andere woning koopt. Bovendien moeten die hogere woonlasten ook nog eens betaalbaar zijn met hogere kosten voor energie en boodschappen. Wat doet dat met de woningmarkt en is het wel een goed moment om een huis te kopen?” Dat vraagt Oscar Noorlag (foto), hypotheekexpert bij Van Bruggen Adviesgroep, zich af in een blog op de site van de adviesketen.

Noorlag: “De hoge rente en inflatie zien we terug in de actuele woningverkoopcijfers; de afgelopen maanden passeerden minder koopwoningen bij de notaris. In februari waren dat er 11.858 en dat is 15,5% minder dan in februari 2022. In januari passeerden 13.126 woningen bij de notaris, 6,6% minder dan in januari 2022. Dat er minder kopers zijn, leidt slechts op zeer beperkte schaal tot iets lagere verkoopprijzen. In februari lag de prijsindex van verkochte woningen slechts 0,8% lager dan in vergelijking met vorig jaar februari. Het voorlopige hoogtepunt van de prijzen werd in juli vorig jaar bereikt. Hoewel er veel berichtgeving is over dalende huizenprijzen, is de daling ten opzichte van deze top slechts 4,5%. Dat is heel weinig als we dat in het perspectief plaatsen van de prijsontwikkeling van woningen sinds 2010.”

Verwachting

“Voor 2023 en 2024 verwachten de grootbanken dat het aantal woningtransacties en woningprijzen iets verder zullen dalen. ABN Amro verwacht voor 2023 5% minder woningtransacties en dalende woningprijzen met ongeveer 6% en in 2024 met nog eens 4%. Ook Rabobank verwacht 5% minder woningtransacties, maar verwacht dit jaar een kleinere prijsdaling, namelijk van 4,2% en volgend jaar van 1,5%. De grootbanken verwachten dus slechts beperkte prijsdalingen. Dat is ook niet zo raar, omdat er nog steeds een enorm woningtekort is. De betaalbaarheid is de afgelopen tijd voor veel potentiële kopers verbeterd doordat de hypotheekrente redelijk gelijk is gebleven en ze wel een hoger inkomen hebben gekregen aan het begin van het jaar.”

Lees hier het hele blog van Oscar Noorlag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.