IOW-uitkering langer beschikbaar

0

De Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) wordt verlengd met vier jaar. De IOW biedt een tijdelijk vangnet aan oudere werklozen vanaf 60 jaar en 4 maanden, van wie de WW- of WGA-uitkering is afgelopen en die nog geen recht hebben op een AOW-uitkering.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het wetsvoorstel moet op 1 januari 2020 in gaan. Dat is de datum waarop de regeling oorspronkelijk zou aflopen. In het regeerakkoord is de verlenging afgesproken.

60 jaar en 4 maanden

Omdat een WW-uitkering maximaal twee jaar duurt, kan men tot 1 januari 2026 instromen in de IOW. De toetredingsleeftijd zal niet meegroeien met de pensioenleeftijd, zoals afgesproken in het regeerakkoord, maar worden vastgelegd op 60 jaar en 4 maanden. Dat is de toetredingsleeftijd bij instroom in de WW of WGA.

Zonder de IOW zouden deze oudere werklozen een beroep moeten doen op de bijstand, maar dan moeten ze vaak eerst hun eigen vermogen of dat van hun partner ‘opeten’. Om dat te voorkomen, is de IOW-uitkering op sociaal minimumniveau bedacht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.