Inzicht in ongestructureerde data is een must voor de financiële markt

0

De beloftes van datagedreven werken zijn groot: risico gebaseerde inspectie, nieuwe verdienmodellen vinden, kosten verlagen en betere producten en diensten leveren. Elk bedrijf wil dit wel, maar het lukt vaak niet. Traditionele analysetools verdwalen in de belangrijkste bedrijfsdata. Waarom gaat dit mis en hoe lukt het jou wel om alle data om te zetten in inzicht?

Hoe meer je weet, hoe efficiënter en beter je producten en services maakt en aanbiedt. Daarom staat datagedreven werken hoog op de agenda van menig organisatie. Maar een AI- of BI-tool lost maar gedeeltelijk of zelfs helemaal niet de belofte van datagedreven werken in. Dat komt omdat ze maar een gedeelte van de hele datahoeveelheid kunnen analyseren. En wat is een analyse waard als je maar de helft of een kwart van de gegevens kunt onderzoeken?

Inzichten zitten verstopt in ongestructureerde data

Veel organisaties startten de afgelopen 20 jaar met het meten van processen in onder andere ERP- en CRM-systemen. Financiële gegevens, machinedata, en allerlei sensordata slaan ze op. Deze meetgegevens zijn gemakkelijk te analyseren, maar vertellen niet waar het mis gaat voor de hele operatie. Deze gestructureerde data geven slechts een deelinzicht, terwijl je antwoorden zoekt in de analyse van álle gegevens.

Naar schatting zijn 80% tot 90% van alle data van organisaties ongestructureerd. Dan hebben we het over data die ongecategoriseerd in systemen zijn opgeslagen, notities, e-mails, handgeschreven aantekeningen op werktekeningen en allerlei documenten kris kras in de organisatie. Deze waardevolle bron blijft onontgonnen.

De onontgonnen goudmijn van ongestructureerde data

Organisaties hebben er terabytes van: projectinformatie, aantekeningen, facturen, aanbestedingen foto’s en films die tezamen een enorm veel inzichten kunnen opleveren. Deze snel groeiende goudmijn is eerder een datadoolhof. De digitalisering verliep door de jaren heen stap voor stap, proces voor proces en afdeling voor afdeling. Tijdens deze digitalisering in slow motion bedacht niemand dat het handig was om alle informatie zo op elkaar af te stemmen zodat je het later allemaal gemakkelijk kan analyseren.

Voor financiële dienstverleners een relevant thema omdat compliance regelgeving meer dan ooit te voren dwingt om ook je ongestructureerde data door en door te kennen. In het webinar ‘Compliance 2022, hoe organiseer je next-level inzicht in data’ op 21 januari gaan we daarom in op de vraag hoe kun je als financiële dienstverlener ongestructureerde en gearchiveerde gegevens in enorme hoeveelheden ontsluiten om de volledige context en details van elke klant en eventuele afwijkende transactiepatronen te krijgen.

AI- en BI tooling verdwalen

Afdelingen bij willekeurige fabrieken, kantoren of overheidsinstanties creëerden door deze eilandautomatisering hun eigen datawereld. Aparte silo’s met applicatiedata, procesdata als spreadsheets, presentaties, facturen, aanbestedingen, en teksten in allerlei bestandsformaten. Bovendien categoriseren afdelingen en mensen informatie allemaal anders, en niet gestructureerd zoals een computer zou doen. Niet iedereen administreert even netjes, of er missen categorieën waardoor collega’s veel data dan maar wegschrijven in ‘overig’. Het probleem is dat BI- en AI tooling in deze essentiële informatie niet goed kan rondkijken. Ze missen bewegwijzering, waardoor ze verdwalen in het doolhof van ongestructureerde data.

Archieven ontsluiten voor banken is een must

Banken en andere financiële dienstverleners moeten hun initiatieven om verdachte transacties, personen en bedrijven, op te sporen opvoeren. Banken die tekort schieten kunnen zwaar worden gestraft, zoals onlangs in verschillende Europese gevallen is aangetoond. Er is maar een manier voor financials om de uitdagingen aan te gaan die deze nieuwe geopolitieke omgeving met zich meebrengt. En dat is een geautomatiseerd gebruik van al hun gegevens. Alle gegevens in alle processen moeten nauwkeurig worden onderzocht om verdachte mensen, entiteiten en geld te vinden of om patronen te zien die kunnen duiden op verdachte activiteiten. Een ‘single version of the truth’ is een must geworden! Patroon herkenning en Search & Match vormen de basis van uw gegevens om KYC, CDD en AML te detecteren.

Ongestructureerde data herbergen nieuwe verdienmodellen

Hoe dat werkt? Bij bijvoorbeeld een schadeverzekeraar wist men niet waar 25% van hun uitkeringen precies heengingen. Daarom onderzochten we automatisch de ruwe teksten van miljoenen schadeclaims door de jaren heen. Het woord schermbreuk kwam bij de claims boven de 100 euro direct naar boven. De grafiek liet zien dat schermbreuk tot 2010 weinig voorkwam, maar daarna explosief groeide. Wat bleek? De verzekeraar had nooit de categorie smartphones of tablets gemaakt. Hierdoor misten ze een grote kostenpost, of positief geformuleerd: ze zagen jarenlang een nieuw verdienmodel over het hoofd.

Zet gegevens om in vooruitgang

Dankzij de kracht van cloud computing in Azure is SynerScope in staat om grote hoeveelheden data realtime te analyseren. Het maakt niet uit wat voor data het is. Spreadsheets, notulen van vergaderingen, dronebeelden, archiefkasten vol facturen, you name it! Heb je een terabyte aan satellietdata? Dan staat het morgen in het model! Dankzij de analyses van het heden en verleden maken organisatie met SynerScope de belofte van datagedreven werken wel waar. Toonaangevende bedrijven als Achmea, ExxonMobil, Stedin, VIVAT en De Volksbank zetten met de oplossingen van SynerScope hun gegevens om in vooruitgang.

Aan de slag

Wil jij ook inzicht in het heden en grip op de toekomst? Schrijf je dan in voor het webinar ‘Compliance 2022, hoe organiseer je next-level inzicht in data’ op 21 januari of vraag een demo aan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.