Inzetten op branchebrede authenticatie

0

Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Europese privacywetgeving in mei 2018, moet nu worden ingezet op een branchebrede oplossing voor authenticatie. Dat bepleit Stichting SIVI. Volgens het kenniscentrum bieden gezamenlijke afspraken meer zekerheid over en meer veiligheid vóór de klant.

In een vandaag verschenen whitepaper stelt SIVI dat vrijwel iedere financiële dienstverlener op dit moment een eigen authenticatie- en identificatievoorziening heeft voor online dienstverlening. “Nú overstappen op branchebrede authenticatie is een belangrijke randvoorwaarde voor laagdrempelige en adequate regie door de consument. Het leidt tot meer veiligheid, betrouwbaarheid, klantvriendelijkheid, efficiëntie, kostenbesparing en verbetering van de dienstverlening,” aldus Robin Oostrum van SIVI. “Hierdoor staat – afgezien van de wettelijke noodzaak – overstappen op branchebrede authenticatie ten dienste aan de kwaliteit van financiële dienstverlening. Daar profiteren zowel consumenten als aanbieders van online diensten van.”

Eerst afspraken maken

Gezamenlijk afspraken maken over authenticatieoplossingen vormen de eerste stap in dit proces. SIVI-directeur Peter Mols: “Als financiële sector moeten we geregeld hebben dat we de klant hiermee echt centraal stellen. Alleen dan kunnen we sneller, efficiënter en effectiever doorpakken met de digitalisering van alle andere processen in de keten. SIVI speelt in deze ontwikkelingen en de verstrekking van kennis over hiermee verband houdende kennis en inzichten een actieve en faciliterende rol.”

Wiel is al uitgevonden

De oplossing hoeft de branche volgens SIVI niet zelf te bedenken. “Initiatieven rond branchebrede authenticatiesystemen ontwikkelen zich snel, in binnen en buitenland. In Nederland zet de overheid in op Idensys als opvolger van DigiD, de bankwereld komt met iDIN. Ook in Scandinavië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zien we veelbelovende initiatieven. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maar alleen als iedereen meedoet, kunnen we het potentieel van branchebrede authenticatie maximaal benutten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.