‘Invoering nieuwe pensioenstelsel onder druk door tekort aan ict-specialisten’

0

De wettelijke deadline is 2027, dan moet het nieuwe pensioenstelsel zijn ingevoerd. Er dreigt echter een enorm tekort aan specialisten met kennis van ict en pensioenen. Dat blijkt het jaarlijkse pensioenrapport van adviesbureau Quint. Managing partner Arno IJmker van Quint verwacht dat pensioenfondsen moeten vechten om de inzet van specialisten voor de noodzakelijke IT-aanpassingen, de datamigratie en -kwaliteit en de inrichting van deelnemercommunicatiemiddelen.

Voor zowel de pensioenuitvoeringsorganisaties als voor de softwareleveranciers zijn de tijdslijnen van de invoering van de pensioenwetgeving de grootste uitdagingen van het pensioenakkoord. IJmker: “Ze zouden het liefst meer tijd krijgen om hun systemen aan te passen. Helaas is die tijd er niet. Het is niet voor niets dat er nu veel fondsen ons nu vragen om een “Plan B” voor het geval dat zij hun risico’s willen mitigeren”.

Grote uitdagingen

Ook op het gebied van datamigratie en -kwaliteit zien uitvoerders grote uitdagingen. Het opschonen van bestaande data om een streep onder het verleden te kunnen zetten en met schone data aan het nieuwe stelsel te beginnen, wordt ervaren als de grootste klus. Softwareleveranciers maken zich daarnaast vooral zorgen over de beschikbaarheid van specialisten om dit werk uit te voeren.

Opleiden en uitbesteden

Om het dreigende tekort aan ict-specialisten op te vangen, investeren bedrijven nu veel in opleiding. Daarnaast kijken uitvoerders naar uitbesteding van taken. Dat gaat dan met name om generieke ict-taken. “Op die manier spelen ze eigen ict-specialisten vrij om de systeemvernieuwing te implementeren”, zegt IJmker. “Ook het uitbesteden van zogenoenmde niet in te varen closed books is een manier om eigen medewerkers te kunnen inzetten voor het nieuwe stelsel.”

Buitenlandse interesse

Het Nederlandse pensioenstelsel is straks gebaseerd op beschikbare premieregelingen (DC). Dat leidt ertoe dat een toenemend aantal buitenlandse partijen zich actief richt op de Nederlandse nichemarkt met hun, in eigen land al bewezen, specifieke DC-pensioenadministratiesoftware of -dienstverlening. De drempel qua investering en risico’s ligt hoog om die systemen voor de Nederlandse markt geschikt te maken. Maar IJmker ziet hier ook veel mogelijkheden om echte innovatie door te voeren. “Zeker als het gaat om de vervanging van systeemlandschappen die ontworpen zijn ten behoeve van DB-dienstverlening. We zijn in Nederland vaak geneigd om zelf het wiel te willen uitvinden”.

Kosten fondsen tijdelijk minder belangrijk

Gevolg van de focus op ict-personeel en nieuwe systemen is dat de kosten per deelnemer tijdelijk minder belangrijk zijn. Uitvoerders moeten miljoeneninvesteringen doen. “Uiteindelijk moeten deelnemers die dragen”, aldus het rapport. Volgens IJmker kunnen de kosten wel met 20% toenemen: “Vooral kleinere pensioenfondsen die per deelnemer nu al hoge kosten hebben, krijgen hiermee te maken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.