Invoering Energiebespaarhypotheek doorgeschoven

0

Huizenbezitters uit buurten met een wijkaanpak voor verduurzaming die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering, kunnen vanaf 2021 de Energiebespaarhypotheek afsluiten. Anders dan eerder toegezegd door minister Kajsa Ollongren (foto) is deze niet vanaf 1 januari beschikbaar, maar ‘ergens tussen 1 april en 1 juli 2021’.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. “De marktconsultatie voor de uitvoerder van het fonds zit in het laatste stadium. Ondanks deze vorderingen is de datum van 1 januari 2021 te vroeg gebleken. Met name de selectie van de uitvoerder, het gereed brengen van de uitvoeringsorganisatie, het voorbereiden van een soepel aanvraagproces en goede communicatie naar gemeenten en woningeigenaren en het verkrijgen van een vergunning van de AFM vergen nog enige tijd. Op basis van deze ontwikkelingen is de verwachting dat het verstrekken van de nieuwe financieringsproducten tussen 1 april en 1 juli 2021 bij het Nationaal Warmtefonds zal starten.

Nieuwe doelgroepen

De minister noemt nog een reden van de latere invoering. “Daarnaast heeft uw Kamer in november 2020 de motie Dik-Faber en Van Eijs aangenomen. De motie verzoekt om vanaf de start nog meer nieuwe doelgroepen toe te voegen aan het Nationaal Warmtefonds. Daarbij zou wat uw Kamer betreft een financieringsproduct horen voor woningeigenaren die in een schuldsaneringstraject zitten of een negatieve BKR-codering hebben, ook wanneer geen sprake is van een collectieve wijkaanpak. Om te voorkomen dat kwetsbare groepen meer lenen dan zij kunnen dragen, kan op grond van de Wet op het financieel toezicht een krediet uitsluitend aan een consument worden verstrekt, indien dit verantwoord is.”

Wijkaanpak

Ollongren: “Ondersteuning via een wijkaanpak kan hier juist aan bijdragen. Daarnaast zorgt de wijkaanpak dat de verduurzaming past binnen de plannen van de gemeente voor de wijk. Het Warmtefonds is er niet op ingericht om deze rol van de gemeente over te nemen. Voor een kwetsbare doelgroep kan dat een risico zijn. Ik verwijs ook naar recente Kamervragen vanuit het CDA en de SP waarin juist gevraagd wordt of terughoudendheid moet worden betracht bij het financieren van verduurzaming voor kwetsbare doelgroepen. Ik wil de mogelijkheden om aan de motie tegemoet te komen goed bekijken met het ministerie van Financiën en andere betrokken organisaties, zoals gemeenten, het Nibud en mogelijk de AFM. Ik zal ook in beeld brengen wat dit betekent voor de planning. Ik zal uw Kamer hierover in het eerste kwartaal van 2021 verder informeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.