Investeren met coronakredietregelingen

0

Drie speciale coronakredietregelingen voor ondernemers kunnen ook aangevraagd worden om te investeren in nieuwe apparatuur of het aanvullen van voorraden. Het gaat om de KKC (tot 50.000), BMKB-C (tot 1,5 mln) en GO-C (tot 150 mln) die tevens worden verlengd tot en met 31 december 2021.

Tot nu toe zijn de regelingen KKC (Klein Krediet Corona), BMKB-C (Borgstelling MKB Corona) en GO-C (Garantie Ondernemersfinanciering Corona), vooral ingezet om bedrijven snel van financiering te voorzien om hun rekeningen mee te betalen. De regelingen zijn er echter ook voor kredieten ten behoeve van investeringen in vaste activa, heropbouw van voorraden- en debiteurenposities en het terugbrengen van leverancierskrediet naar een gebruikelijke termijn.

Investeren in herstel

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “De coronasituatie lijkt zich geleidelijk te verbeteren, waardoor er meer perspectief komt voor getroffen bedrijven. Voor ons economisch herstel is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk weer terug kunnen groeien naar de omzet en winst van vóór corona. Daarom hebben we uitgezocht of we de coronakredietregelingen die we opgezet hebben om de harde klappen op te vangen ook voor de herstelfase kunnen gebruiken, en dat kan voor meerdere doelen. Ik roep ondernemers op om bij hun financiers na te gaan of ze hiervoor in aanmerking komen.”

Non-bancaire financiers

Voor de garantieregelingen KKC en BMKB-C kunnen mkb-ondernemers, behalve bij banken, ook terecht bij 22 non-bancaire financiers. Momenteel wordt onderzocht of ook de GO-C regeling kan worden opengesteld voor non-bancaire financiers.

Hoger garantiepercentage

De coronaregelingen hebben hogere garantiepercentages dan normaal, wat wil zeggen dat de overheid voor een groter deel garantstaat voor in het geval de lening niet terugbetaald kan worden. Hierdoor is het makkelijker voor financiers om de lening te verstrekken. Financiers doen vanzelfsprekend wel een kredietbeoordeling om te zien of de aanvrager de lening financieel kan dragen. Voor kredieten tot 250.000 euro kunnen financiers geautomatiseerde kredietbeoordeling toepassen waardoor ondernemers sneller uitsluitsel kunnen krijgen over hun kredietaanvraag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.