Investeren in ‘second home’ populair

0

Het aantal particuliere beleggers dat brood ziet in de aankoop van een tweede woning als investering is in een jaar tijd fors toegenomen van 24,2% naar 41%. Op de vraag of men voornemens is nog dit jaar een tweede woning aan te schaffen, zegt 19% volmondig ja. Bij 16% bestaan hierover nog twijfels.

‘Een Chinees koopt niet een tweede huis, maar liever een derde, een vierde of nog meer huizen’

Dat blijkt uit een door het vakblad Cash gehouden lezersonderzoek onder particuliere beleggers in Nederland. Van de respondenten heeft 44% naast het hoofdverblijf in Nederland nog een of meerdere woningen in bezit. Dit kan in eigen land of daarbuiten zijn. Vorig jaar was nog maar 10% van de Cash-lezers in het bezit van een tweede woning. Van de respondenten heeft 5% de tweede woning in de verkoop staan.

Verhuren minder populair

Van de mensen die een tweede huis bezitten wil 53% het object niet verhuren. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar. Toen wilde een kwart van de eigenaren hun tweede woning niet verhuren.

China

Het blad maakt ook een vergelijking met de Chinese woningmarkt, waar het er heel anders aan toe gaat dan hier. Investeren in een eerste of tweede woning is in China primair investeren in een locatie en pas daarna in de vorm van de stenen. Een Chinees koopt niet een tweede huis, maar liever een derde, een vierde of nog meer huizen. Het is een kwestie van voldoende geld hebben of bij de bank kunnen lenen. Ze gaan echter niet in die huizen wonen of op vakantie. Het is een belegging. Jaarlijks worden stenen meer waard en genereren ze inkomsten door ze te verhuren.

Bekijk hier online de hele Cash- special over tweede woningen in Nederland en daarbuiten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.