Interpolis ziet verzuimmeldingen fors toenemen

0

Het aantal bij Interpolis binnengekomen ziekmeldingen van mkb’ers (gemeten tot november 2022) is in het afgelopen jaar met 39% gestegen ten opzichte van 2021. De verzekeraar noemt het stijgende aantal werknemers dat langdurig uitvalt zorgwekkend.

Een mogelijke verklaring voor de toename lijkt het nijpende personeelstekort, waardoor de werkdruk bij andere werknemers toeneemt. Het kortdurend verzuim, veroorzaakt door onder andere besmettingen met het corona- of griepvirus, is bij Interpolis 20% hoger uitgekomen in 2022 dan in de jaren voor de pandemie (2017 tot en met 2019). Het middellangdurig verzuim ligt 13% hoger.

Vinger aan de pols houden

Uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van Interpolis komt naar voren dat een kwart van de mkb-ondernemers zich momenteel zorgen maakt over de gezondheid van zijn personeel. René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis: “We blijven de zorgen van mkb’ers over het hebben en houden van voldoende personeel door het jaar heen terugzien. Als een organisatie kampt met te weinig personeel zorgt dit voor extra werkdruk bij de huidige werknemers. Hierdoor vallen op den duur werknemers uit, wat vervolgens de werkdruk bij andere werknemers nog meer opvoert.

Ook in 2023 blijft de werkdruk van werknemers een heel belangrijk onderwerp. Het klinkt misschien cliché, maar we blijven ondernemers adviseren om hierover in gesprek te gaan met hun werknemers. Alleen op die manier kan je voldoende een vinger aan de pols houden bij werknemers en kan je op tijd kijken hoe je de werkdruk kan verdelen om langdurige uitval te voorkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.