Interpolis: ‘Gebruik socials sociaal’

0

Interpolis constateert een zorgwekkende toename van telefoongebruik in het verkeer. Uit recent onderzoek blijkt dat driekwart van de volwassenen hun telefoon gebruikt terwijl ze actief deelnemen aan het verkeer. Jongeren en jongvolwassenen vormen volgens de verzekeraar de grootste risicogroep

Het telefoongebruik varieert van het versturen en ontvangen van berichten en het maken van foto’s en video’s tot gamen en video’s kijken tijdens actieve deelname aan het verkeer. Dit alarmerende gedrag brengt ernstige risico’s voor de verkeersveiligheid met zich mee, zegt Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis. Hij roept daarom ter gelegenheid van ‘Social Media Dag’ op tot ‘echt sociaal gedrag’. Heino: “We moeten elkaar vaker aansporen om echt sociaal gedrag te vertonen door juist niet te bellen, te appen en berichten te sturen wanneer iemand onderweg is. Kortom, social media op een sociale manier gebruiken, rekening houdend met de veiligheid van anderen.”

Jongeren en jongvolwassenen

De onderzoeksresultaten van Interpolis tonen aan dat vooral jonge fietsers en beginnende automobilisten hun telefoon  gebruiken in het verkeer; maar liefst 82% van de jongeren gebruikt de telefoon terwijl ze deelnemen in het verkeer en 93% van de beginnende automobilisten (18-24 jaar) gebruikt de telefoon tijdens het rijden Deze leeftijdsgroep heeft volgens de verzekeraar al een verhoogd risico op ongevallen, aangezien de hersenen nog in ontwikkeling zijn en vaardigheden zoals verkeersherkenning nog niet volledig ontwikkeld zijn (SWOV, 2021).

Gamen en video’s kijken

Naast het gebruik van de telefoon voor berichten en gesprekken, ziet de verzekeraar ook een zorgwekkende stijging in andere activiteiten. Het percentage fietsers dat spelletjes speelt op de mobiele telefoon is gestegen van 4,3% in 2017 naar 13% in 2023. Bij automobilisten steeg dit van 3,3% naar 11,4%. Daarnaast maakt 1 op de 4 automobilisten foto’s of video’s tijdens het rijden, bij fietsers is dit zelfs 1 op de 3.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.