Interpolis: ‘Aantal inbraken stijgt’

0

Als Nederlanders weer als vanouds op vakantie gaan deze zomer, zullen inbrekers hun kans grijpen. Jaarlijks neemt het risico op inbraken vanaf medio juli flink toe, toont de Interpolis InbraakBarometer. Voorzorgsmaatregelen voor vakantiegangers zijn nodig, waarschuwt Interpolis.

Mireille van den Boom, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer: “In de zomervakantie stijgt het aantal inbraken doorgaans met een kwart, met een piek begin augustus. Ook deze zomer verwachten wij die toename. Ruim een derde van de Nederlanders (34%) maakt zich op z’n vakantieadres zorgen over een mogelijke woninginbraak thuis, blijkt uit ons onderzoek. Dit percentage is hoger onder jonge Nederlanders, bijna de helft (48%) van de 24-minners vreest een vakantie-inbraak, bij Nederlanders van 25-39 jaar is dit 44%.”

Maatregelen

Hoewel veel Nederlanders zich geen zorgen maken, neemt vrijwel iedereen wel maatregelen voor vertrek richting het vakantieadres, blijkt uit het onderzoek. De meest gekozen voorzorgsmaatregelen zijn het op de hoogte brengen van buren (58%), af en toe het huis laten checken (52%), post laten weghalen (45%) en lichten laten branden, bijvoorbeeld met tijdschakelaars of slimme verlichting (42%). Ook laat 22% iemand op z’n huis passen, checkt 17% camerabeelden en sluit 13% de gordijnen voor vertrek.

Buren

Slechts 4% van de mensen zegt geen maatregelen te nemen om een inbraak tijdens de vakantie te voorkomen. “Het is vooral goed dat mensen hun buren betrekken. Zij zouden anders mogelijk niet alert zijn op geluiden in en om je huis, maar door ze over je vakantie te vertellen wel”, zegt Van den Boom. Verder benadrukt ze om inbrekers vooral het idee te geven dat je niet op vakantie bent. “Die slimme verlichting en post weghalen zijn al twee handige maatregelen. Maar ruim bijvoorbeeld ook niet te goed op. Laat enkele glazen op tafel staan in het zicht. En vraag buren om voor je huis of op de oprit te parkeren, zo lijkt het alsof iemand thuis is. En zet ook je krantenabonnement op pauze om stapels achter de voordeur te vermijden.”

Sloten en alarm

Van den Boom: “Naast dergelijke maatregelen is het tijdens je vakantie extra fijn om goede sloten met een politiekeurmerk te hebben. 64% van de Nederlanders heeft die al. Een inbraakalarm is iets minder vaak in huis (23%). Het loont ook de moeite om te checken of het inbraakrisico in jouw buurt toeneemt via InbraakBarometer.nl. Dit is een door ons ontwikkeld algoritme dat het inbraakrisico per buurt voorspelt.”

Stijging aantal inbraken

Het aantal inbraken is begin juli met ongeveer 400 per week vrijwel net zo hoog als voorgaande twee jaren. Voor corona lag dit niveau doorgaans hoger. Het totale aantal inbraken in 2022 (tot 10 juli) van 12.529 was 20% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit lijkt vooral te komen doordat er dit jaar minder maanden met coronamaatregelen waren en we dus vaker van huis gingen in het voorjaar.

Drenthe en Flevoland

Niet in elke regio zit het aantal woninginbraken in de lift dit jaar. In Limburg (-6%) daalde het aantal woninginbraken zelfs. Inbrekers sloegen juist veel vaker toe in Drenthe (+57%), Flevoland (+51%) en Overijssel (+44%). Van de 25 grootste steden vallen grote toenames in Haarlemmermeer, Leiden en Haarlem op, terwijl in Dordrecht, Zaanstad en Tilburg een flinke afname te zien is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.