
MarshBerry publiceert voor het eerst een Europese Top 20 van intermediairbedrijven. De drie grootste zijn Marsh & McLennan, Aon en Willis Towers Watson.
“Deze nieuwe ranglijst biedt naast de belangrijkste cijfers ook analyses van de groeistrategieën van de meest succesvolle spelers in de Europese markt”, zegt Michel Schaft (foto), Managing Director bij MarshBerry Europe. De ranglijst is opgenomen in het Markt Rapport 2025: Verzekeringsdistributie in Europa.
Grootmakelaars
De gezamenlijke omzet van intermediairs in de Top 20 bedraagt bijna 19 miljard euro. Een toename van ruim 15% ten opzichte van het jaar daarvoor. Schaft: “De grootmakelaars Marsh & McLennan, Aon en Willis Towers Watson domineren nog altijd de Europese markt, maar wat opvalt is de enorme groei van strategische kopers. De Britse makelaars Howden Broking Group en The Ardonagh Group verdubbelen elke twee à drie jaar hun omzet en zijn de omzetgrens van 1 miljard euro al ruim gepasseerd in Europa. Toch is de Duitse GGW Group de echte uitschieter, die in één jaar tijd een omzetstijging van maar liefst 71% laat zien.”
Consolidatietrein dendert door Europa
Schaft: “Steeds meer intermediairbedrijven onderzoeken de mogelijkheden van fusies en overnames over de landsgrenzen heen. Spelers die eerst nog puur regionaal actief waren, zijn in een paar jaar tijd uitgegroeid tot pan-Europese grootmachten.” Hij verwacht dat deze toename in internationale M&A-activiteit aanhoudt: “Strategische kopers, al dan niet ondersteund door private equity investeerders, zijn betrokken in een ware race om internationale platformen. En er zijn geen signalen dat investeerders hun belangstelling in de sector verliezen.” Private equity koopt niet alleen zelf, maar financiert ook de strategische kopers en is goed voor meer dan 60% van de M&A-investeringen in de Europese distributiemarkt.
Internationale kopers in opmars
Volgens cijfers van MarshBerry werden alleen al in Nederland het afgelopen jaar bijna 100 aandelenoverdrachten geregistreerd, exclusief overnames van portefeuilles en eenmansbedrijven. Bij 35% van de transacties had de koper een internationale achtergrond. Na de verkoop door Ecclesia Group vorige maand, zijn 12 spelers uit de Europese Top 20 actief in Nederland.
Alertheid geboden
In dit consolidatiegeweld voelen kleinere kantoren de druk. Is dat terecht? Schaft: “Nee. Met een gezond assurantiekantoor zit je in de driver’s seat. Zolang je maar alert bent op de kansen en bedreigingen en daar tijdig strategisch op inspeelt. Want over drie tot vijf jaar ziet de markt er heel anders uit, zowel qua marktverhoudingen als innovatie.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.