Intermediair sterk in distributiekanaal Leven

0

In 2014 hebben Nederlandse verzekeraars dagelijks gemiddeld zo’n 200 miljoen euro uitgekeerd aan personen en bedrijven, 74 miljard euro aan premies ontvangen, 50.000 mensen in dienst en 460 miljard euro belegd. Dat blijkt uit de editie 2015 van Verzekerd van Cijfers van het verbond van Verzekeraars.

Verzekerd van Cijfers voorziet al sinds 1993 in kerncijfers over verzekerden, verzekeringen en verzekeraars in de context van de Nederlandse samenleving. Hierin zijn onder andere omzetcijfers te vinden van de productgroepen Leven, Schade, Uitvaart en Zorg, marktaandelen van de verschillende distributiekanalen en de kerncijfers van Nederland.

Op het gebied van schade, uitvaart en zorg verliest het onafhankelijke intermediair het duidelijk van het rechtstreekse distributiekanaal, maar wint het wel van het bancaire distributiekanaal. Bij Leven is het intermediaire distributie juist met overtuiging dominant.

Algemeen
Opvallend is dat het aantal ontvangen klachten over schadeverzekeringen sterk toeneemt, terwijl dit bij leven en pensioen en zorg juist fors is afgenomen. Bij ziektekosten is het aantal ontvangen klachten voor het vijfde jaar op rij licht toegenomen.

Achmea is met een marktaandeel van 25% het grootste verzekeringsconglomeraat. VGZ volgt met 14% en CZ Groep met 11%. Het aantal individuele verzekeringsmerken dat onder toezicht staat van DNB is afgenomen. Het aantal schadeverzekeraars neemt elke jaar het sterkst af, van 213 in 2010 tot 131 in 2014.

Aanpak van fraude
Uit de gegevens over 2014 blijkt dat de effectiviteit van fraudeonderzoeken toeneemt. In 2014 zijn verzekeraars minder onderzoeken naar verzekeringsfraude gestart dan in 2013, maar hebben bij een hoger percentage van deze zaken fraude vastgesteld. Daarnaast is in 2014 meer geld bespaard met fraudeonderzoeken. In totaal is dankzij effectieve fraudeonderzoeken 98,8 miljoen euro, oftewel 270.000 euro per dag, bespaard. Circa 60 procent van de fraudes vindt plaats bij claims. Maar verhoudingsgewijs zijn er bij acceptatie meer fraudeonderzoeken waarbij fraudes worden vastgesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.