‘Intensiveer pensioencommunicatie’

0

De communicatie aan werknemers over hun pensioen moet snel geïntensiveerd worden en pensioenadviseurs kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Dat is de belangrijkste conclusie uit een pensioenonderzoek van Scildon, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

Jaarlijks houdt Scildon een onderzoek rondom het thema ‘pensioen’. Het onderzoek in 2020 is gehouden onder een representatief deel van de Nederlandse werknemers. In het onderzoek zijn zowel werknemers met een beschikbare premieregeling opgenomen, als werknemers met een aanspraak op een uitkering (regeling op basis van salaris/diensttijd).

Zorgen

Jan-Albert van Laar (foto), manager pensioen bij Scildon: “41% van de werknemers blijkt zich op dit moment zorgen te maken over de eigen pensioensituatie. Slechts 53% van de werknemers is bekend met de keuzes die zij hebben om eerder of later met pensioen te gaan. Ook de kennis over de mogelijkheid om bij te sparen is met 35% laag.”

Eén dag in de week

“Het onderwerp ‘pensioen’ krijgt in de dagelijkse praktijk niet de aandacht die het verdient”, zegt Van Laar. “Weinig werknemers beseffen dat zij wekelijks één dag werken voor de financiering van hun pensioen. De verschuiving in de markt naar regelingen op basis van een beschikbare premieregeling maakt het noodzakelijk dat deelnemers periodiek meer aandacht besteden aan hun pensioen.”

Transformatie

“De omschakeling van een toegezegde uitkering naar een vastgestelde bijdrage heeft zowel voor de werkgever als voor de werknemers een aantal belangrijke voordelen, maar er is een keerzijde. Namelijk dat de eisen die maatschappelijk gesteld moeten worden aan de voorlichting aan pensioendeelnemers veel hoger komen te liggen”, aldus Van Laar. “Werkgevers zullen eraan moeten wennen dat stabiliteit van kosten door de omschakeling naar vastgestelde bijdrage zal leiden tot meer inspanning waar het gaat om voorlichting aan hun werknemers. Met de introductie van een vernieuwde propositie na de zomer, onder de naam Scildon Pensioen, wordt hier ook door ons verder in geïnvesteerd. ‘Customer journeys’ zijn een belangrijk onderdeel van het deelnemersportaal om werknemers zo meer te betrekken bij hun pensioenregeling.”

Grote verschillen

Het onderzoek laat grote verschillen zien in hoe verschillende groepen werknemers kennis en interesse hebben in hun pensioen. Relevante verschillen treden bijvoorbeeld op met betrekking tot:

  • De kennis en het belang over het onderwerp ‘duurzaamheid’ en pensioen;
  • Het inzicht in de nabestaandenregeling binnen het eigen pensioen;
  • De mate waarin periodiek de site www.mijnpensioenoverzicht.nl wordt geraadpleegd;
  • De hoogte van de te bereiken pensioenuitkering ten opzichte van het huidige inkomen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.