Insurance Europe: klimaatpreventie vandaag bepaalt verzekerbaarheid toekomst

0

“De kosten om klimaatverandering tegen te gaan, verbleken bij de langetermijnkosten van onverminderde klimaatverandering. De aanpassingen en preventiemaatregelen die we vandaag nemen om klimaatverandering te stoppen, gaan daarom een enorme impact hebben op wat in de toekomst verzekerbaar is.” Dit stelde Insurance Europe, de Europese koepelorganisatie van verzekeraars, in haar statement voor de Klimaattop in Glasgow.

“Reden te meer voor de verzekeringssector om een ​krachtige bijdrage leveren aan duurzaamheid. Zowel als investeerder in duurzame initiatieven, als leverancier van bescherming tegen klimaatbedreigingen voor miljoenen klanten”, aldus Insurance Europe.

10 biljoen euro aan activa

Insurance Europe: “Vanuit onze rol als veruit de grootste Europese institutionele belegger met meer dan 10 biljoen euro aan activa, is de Europese verzekeringssector in staat om ​​het verschil te maken door:

  • Een bijdrage te leveren aan het jaarlijks te dichten investeringstekort van 260 miljard euro om de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen.
  • Zelf duurzaam en verantwoord te beleggen via onder meer engagement, te stemmen en door de CO2- voetafdruk van deze beleggingen via bijvoorbeeld het Klimaatcommitment, te verminderen.
  • De komende jaren 150 miljard euro te investeren in duurzamere particuliere-, staats-, bedrijfs- en infrastructuurprojecten, waaronder energiezuinige woningen en scholen en elektriciteitsvoorzieningspunten voor elektrische auto’s.
  • Te investeren in adaptatie- en preventiemaatregelen via publiek-private samenwerking met overheden van wie verwacht wordt heldere transitiepaden te ontwikkelen.
  • Het voorbereiden van klanten op de gevolgen van klimaatverandering. Daar vragen de klanten ook om: producten die helpen een veiligere, gezondere en duurzamere keuze te maken en door in de risicobeoordeling en het acceptatiebeleid rekening te houden met klimaatverandering op de lange termijn, met op maat gemaakte producten voor consumenten met verschillende milieurisicoprofielen.
  • Heldere en eerlijke (prudente) regelgeving zodat de energietransitie op een eerlijke en rechtvaardige manier gebeurt.
  • Met behulp van een te ontwikkelen Europese ESG-database, zodat beleggers efficiënt toegang hebben tot de vergelijkbare en betrouwbare data die ze nodig hebben voor duurzaam beleggen en rapporteren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.