Instroom WGA lager bij private aanpak

0

Arbodienst en reïntegratiebedrijf Keerpunt claimt dat bedrijven die zowel bij verzuim als WGA voor private begeleiding kiezen, de kans op instroom in de WGA met bijna 50% afneemt ten opzichte van UWV.

Keerpunt, een joint-venture van ASR/De Amersfoortse en Nationale-Nederlanden, liet onderzoeksbureau Panteia de WGA-instroompercentages vergelijken van Keerpunt en UWV. Hieruit blijkt dat de dienstverlening van Keerpunt het WGA-risico gemiddeld genomen met 47% reduceert. Panteia: “Bij Keerpunt ligt de WGA-instroomkans op 7%, bij UWV op 17%. Deze instroomkansen zijn gecorrigeerd voor verschillen tussen UWV en Keerpunt, zoals het aanmeldmoment van zieke medewerkers, de leeftijd van medewerkers en sector van de verzekerde bedrijven.”

Ook in het tweede ziektejaar resultaat

Uit het onderzoek blijkt tevens dat twee derde van de re-integratietrajecten succesvol wordt afgerond in het tweede ziektejaar. “Dit staat haaks op de maatschappelijke discussie over arbeidsongeschiktheid en loondoorbetaling waarin wordt gesteld dat medewerkers in het tweede ziektejaar nauwelijks meer herstellen en terugkeren naar werk”, aldus Erwin Lots, directeur Keerpunt. in een toelichting op de onderzoeksresultaten.

Wel of geen eigen risicodrager WGA

Naast het onderzoek heeft Panteia ook een telefonische enquête uitgevoerd onder 416 bedrijven die zijn aangesloten bij UWV. 70% van deze bedrijven weet nog niet of ze eigen risicodrager WGA willen worden dan wel bij het UWV zullen blijven vanaf 2017. “Bedrijven verwachten hierover vooral advies van verzekeringsadviseurs. Hierbij vinden zij uitleg over de dienstverlening net zo belangrijk als uitleg over de verzekeringspremies”, aldus Lots.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.