Institutionele belegger eist meer topvrouwen

0

Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders, vinden dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen meer werk moeten maken van het benoemen van vrouwelijke bestuurders en commissarissen.

Eumedion, de belangenorganisatie van institutionele beleggers, heeft dit per brief laten weten aan Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, die nog onder het wettelijke streefcijfer van ten minste 30% vrouwelijke statutair bestuurders en commissarissen zitten. De zeven Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen die boven het streefcijfer zitten, is een aanmoedigingsbrief gestuurd om blijvend aandacht te schenken aan genderdiversiteit.

Eumedion heeft 65 Nederlandse en buitenlandse institutionele beleggers als deelnemer. Deze hebben in totaal meer dan 5.000 miljard euro aan belegd vermogen onder beheer.

Betere besluitvorming

Volgens Eumedion leiden divers samengestelde bestuursorganen tot betere besluitvorming en tot een betere inschatting van de kansen en risico’s. De belangenorganisatie dringt er daarom bij de ondernemingen op aan om een diversiteitsbeleid te ontwikkelen en om zich te committeren aan de doelstelling om binnen twee jaar meer vrouwelijke bestuurders en commissarissen ter benoeming aan de aandeelhoudersvergadering voor te leggen.

In de brief stelt Eumedion tevens dat steeds meer institutionele beleggers hun stembeleid hebben gewijzigd in de zin dat zij tegen de (her)benoeming van mannelijke bestuurders en commissarissen stemmen als de onderneming nog geen enkele of slechts een zeer beperkt aantal vrouwelijke bestuurders en/of commissarissen heeft.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.