Inlichtingenverzoek testament ook online

0

Nabestaanden die willen weten of er een testament is kunnen die vraag nu ook digitaal stellen aan het Centraal Testamentenregister (CTR). Hierdoor wordt het voor consumenten in veel gevallen een stuk sneller en eenvoudiger om een CTR-aanvraag te doen, verwacht de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Het nieuwe CTR-webportaal is te bereiken via notaris.nl. Consumenten vullen hier een aantal gegevens in en het systeem zoekt daar een testament bij. Mocht er een match zijn, dan dwordt deze direct zichtbaar in het portaal. Hierbij staan dan ook de gegevens van de notaris die het testament heeft gemaakt en die van de huidige notaris. KNB: “Als er geen match is, betekent dit niet dat er helemaal geen testament is. Om dit zeker te weten, kan de consument een schriftelijke aanvraag bij het CTR doen of contact opnemen met een notaris.”

Iemand die van zichzelf wil weten of hij of zij een testament heeft laten maken, kan dit overigens niet online of schriftelijk nagaan. Die moet hiervoor naar een lokale notaris of langsgaan bij het CTR in Den Haag

Niet alle testamenten online

Personen die voor 1976 zijn overleden, niet in Nederland wonen of in het buitenland zijn overleden, worden niet in de online applicatie gevonden. Deze aanvragen moeten schriftelijk worden ingediend. Hetzelfde geldt voor bewindvoerders of curatoren die een inlichting willen opvragen over een levend persoon. Ook zij moeten dit schriftelijk doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.