Inleg eigen geld bij huisaankoop 16% gestegen

0

In het eerste kwartaal van 2018 legden huizenkopers gemiddeld 51.321 euro aan eigen geld in. Dat is 16% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Starters op de woningmarkt stoppen gemiddeld 27.821 euro in hun eerste huis.

Dat blijkt uit onderzoek naar de cijfers van ruim 1.500 Nederlanders die via Knab een hypotheek hebben afgesloten. “De stijging lijkt het gevolg van stijgende huizenprijzen en de nieuwe hypotheekregels waardoor je sinds dit jaar niet méér mag lenen dan de waarde van je huis. Alle bijkomende kosten moeten dus uit eigen zak worden betaald”, aldus de bank.

Groot verschil

Degenen die voor het eerst een huis kopen leggen gemiddeld 27.821 euro in. Een stuk minder dan de doorstromers op de markt die gemiddeld 74.222 euro eigen geld meebrengen. “Dat grote verschil valt te verklaren door de overwaarde van het oude huis die mee wordt genomen naar het nieuwe huis.”

Hogere eigen inleg

Uit het onderzoek van Knab blijkt ook dat hoogte van het aankoopbedrag van invloed is op de gemiddelde eigen inleg. “Huizen tussen de 2 en 3 ton worden gefinancierd met gemiddeld 10% van het aankoopbedrag. Bij huizen tussen de 4 en 5 ton is dat al 18%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.