Inkomensverklaring Ondernemer ook bij niet-NHG-aanvragen?

0

Volgens Alex Erlings stemmen veel geldverstrekkers hun acceptatiecriteria af op de NHG-normen. Op basis van ervaringen uit het verleden is het volgens hem dan ook niet ondenkbaar dat deze partijen ook bij niet-NHG-aanvragen de Inkomensverklaring Ondernemer gaan eisen.

Per 1 januari 2019 moet een ondernemer die langer dan 12 maanden actief is voor een hypotheek met NHG een Inkomensverklaring Ondernemer kunnen overleggen. Het ondernemersinkomen voor deze verklaring wordt vastgesteld door een onafhankelijk Rekenexpert. Hierbij wordt ook gekeken naar de financiële gezondheid van de onderneming. Het gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemer was eerder al verplicht voor ondernemers die 12 tot 36 maanden actief zijn. Het alternatief om het inkomen te bepalen op basis van IB-aangiftes, is sinds de verplichtstelling niet meer mogelijk bij een NHG aanvraag.

NHG-norm leidend

Volgens Alex Erlings, directeur opleidingen bij Hoffelijk, stemmen veel geldverstrekkers hun acceptatiecriteria af op de NHG-normen en zal een deel van hen ook deze werkwijze overnemen. In dat geval zullen zij ook bij niet-NHG-aanvragen de inkomensverklaring gaan eisen. “Die verschuiving zagen we eerder ook rond het verruimen van mogelijkheden voor senioren met een verhuiswens. Met het volgen van de NHG-normen hebben banken meer zekerheid dat ze binnen de grenzen van de financieringsnormen blijven”, zegt Erlings in een nog niet gepubliceerd interview met journalist Herman de Waard.

Weinig ruimte voor interpretatie

Maar in de dagelijkse adviespraktijk blijkt de verplichte inkomensverklaring niet altijd in het voordeel van de klant uit te pakken en bestaat het risico dat de klant betaalt voor een verklaring die zijn of haar mogelijkheden beperkt, stelt Michel Lindenburg van advieskantoor FinaForte in hetzelfde interview vast. Hij zegt daarover onder andere: “Het vreemde is dat iets gestandaardiseerd wordt dat in de praktijk zelden standaard is. Iedere onderneming is anders, er is nu eenmaal geen sprake van een overzichtelijk stapeltje loonstroken. Inkomsten kunnen per periode wisselen en in een standaard model is weinig ruimte voor interpretatie.”

Kleur eens buiten de lijnen

Woonfonds erkent in het artikel dat zelf cijfers beoordelen kan leiden tot onderscheidend vermogen en meer mogelijkheden. Paul Bänziger, manager Woonfonds: “Het verhaal en de toekomstvisie van de ondernemer tellen ook mee. Adviseurs kunnen zich echt onderscheiden door zelf cijfers te lezen en zich te verdiepen in de ondernemer.”

Lindenburg is blij met de geldverstrekkers die wel verder blijven kijken dan de gebaande paden en zich niet blindstaren op de Inkomensverklaring Ondernemer, waarbij het toetsinkomen door een externe partij moet worden vastgesteld. “Externe partijen kleuren zo veel mogelijk binnen de lijnen. Daar is op zich niets mis mee, maar voorzichtigheid is niet altijd hetzelfde als goed. De ondernemer kan ook te kort worden gedaan door een te laag afgegeven toetsinkomen.”

HBC Webinar

Meer weten over de voor- en nadelen van de inkomensverklaring? Op 22 januari verzorgen Erlings en Bänziger een webinar over dit onderwerp tijdens de HBC Break ‘Adviseren zonder inkomensverklaring’. Gratis inschrijven kan hier.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.