‘Inkomensverklaring NHG duur bij niet-complexe berekeningen’

0

Ondernemers die een NHG-hypotheek aanvragen moeten sinds dit jaar beschikken over een inkomensverklaring, opgesteld door een ‘rekenexpert’ van een externe validatiebureau. In de praktijk merkt De Hypotheekshop dat deze gestandaardiseerde vaststelling van het toetsinkomen niet altijd positief uitpakt.

De nieuwe werkwijze biedt volgens de adviesketen zeker voordelen, onder meer het bredere aanbod van geldverstrekkers die zelfstandigen accepteren. De standaardisering leidt echter ook tot minder mogelijkheden voor zelfstandigen, stelt De hypotheekshop vast, omdat er minder naar de context en de klantsituatie wordt gekeken. “Daarnaast zorgt de inkomensverklaring voor extra kosten voor de consument (afhankelijk van de complexiteit van de onderneming 225 tot 600 euro excl. btw). We merken echter ook dat inkomensverklaringen verplicht worden gesteld voor kleine verhogingen van de hypotheek, of voor klanten die enkele duizenden euro’s bijverdienen als freelancer, wat geen complexe inkomensbepaling vereist. In deze situaties staan de kosten niet meer in verhouding.”

Inkomensverklaring Ondernemer

Het gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemer is sinds 1 januari 2019 verplicht voor hypotheekaanvragen met NHG. Met deze verklaring kunnen ondernemers die langer dan twaalf maanden actief zijn een hypotheek met NHG afsluiten. Voorheen moesten ondernemers ten minste drie jaar actief zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Is een ondernemer langer dan 36 maanden actief dan kan er gekozen worden uit de Inkomensverklaring of IB-aangiftes van de afgelopen drie kalenderjaren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.