Tool berekent toetsinkomen ondernemers

0

Met de ‘Inkomensanalyse voor Zelfstandig Ondernemers’ van het Validatie Instituut Inkomensvaststelling Zelfstandigen (ViiZ), kunnen adviseurs voortaan vooraf het toetsinkomen van hun zakelijke relaties bepalen. Dat vergroot de kans op een bindend hypotheekaanbod.

De inkomensanalysetool toetst de zakelijke cijfers aan de hand van specifieke voorwaarden van geldverstrekkers. Inmiddels hebben al 18 geldverstrekkers intensief meegewerkt aan de tool. Het zakelijk inkomen wordt bepaald op basis van specifieke rekenmethodes en correcties. Jaarcijfers worden getoetst aan de regels van de verschillende banken.

De inzichten die verkregen worden gaan volgens ViiZ veel verder dan de huidige quickscans van de geldverstrekkers en de inkomensscan van NHG of andere zakelijke inkomenstools. “Die gaan slechts uit van een algemeen beeld dat vervolgens (te) weinig zegt over hoeveel een ondernemer bij welke geldverstrekker kan lenen. ViiZ maakt gebruik van extra informatie van geldverstrekkers buiten de acceptatiegidsen om”, aldus de ontwikkelaars. ViiZ is een initiatief van Rob Zwartjens en voormalig eigenaar van De Financiële Makelaar, Peter Komen.

Welke ondernemers?

Het is voor de volgende ondernemers – uitzonderingen daargelaten – mogelijk om een inkomensanalyse aan te vragen:

  • Als de jaarrapporten en IB-aangiftes over de afgelopen 3 kalenderjaren beschikbaar zijn;
  • Als de ondernemer een belang heeft in één ondernemer of voor DGA een Holding met één werkmaatschappij;
  • Als de ondernemer 3 jaar lang aaneengesloten inkomen uit hetzelfde bedrijf met dezelfde bedrijfsactiviteiten genoten heeft;
  • Als de onderneming in Nederland gevestigd is;
  • Als de onderneming geen seks- of drugs gerelateerde activiteiten verricht.

In de toekomst zullen ook startende ondernemers die korter dan 3 jaar ondernemer zijn en ondernemers met een belang in meer dan 2 ondernemingen een Inkomensanalyse kunnen aanvragen.

Minder tijdrovend

De tool is vandaag geïntroduceerd door de serviceproviders De Financiële Makelaar, FlexFront Distributie en VCN United Capital. De adviseur hoeft alleen de jaarcijfers en aangiften IB te uploaden naar één van de samenwerkende serviceproviders. Deze worden verwerkt in het ViiZ-systeem en aansluitend beoordeeld door zelfstandigenspecialisten van de serviceprovider. Het rapport dat wordt samengesteld, laat vervolgens de toetsinkomens van alle geldverstrekkers zien.

Om gebruik te kunnen maken van deze inkomensanalyse is een aanstelling bij de genoemde serviceproviders overigens niet nodig. De kosten voor deze dienstverlening/rapportage bedragen 295 euro voor een IB-ondernemer en 345 euro voor een DGA.

Mate van waarschijnlijkheid

De waarschijnlijkheid dat het inkomen op een juiste wijze is berekend, wordt aangegeven met sterren. Eén ster geeft een lage voorspelbaarheid en bij 5 sterren is er sprake van een echt certificaat, waarbij het opgegeven toetsinkomen 100% zeker door de geldverstrekker wordt gevolgd. Van de 18 geldverstrekkers die zich inmiddels bij dit initiatief hebben aangesloten, hebben op dit moment 15 geldverstrekkers drie sterren en één vier. ViiZ is met diverse geldverstrekkers in gesprek om naar vijf sterren te gaan, en daarmee dus 100% zekerheid vooraf voor de ondernemer.

Eenvoudiger

Het vaststellen van het juiste toetsinkomen voor de ondernemer was tot vandaag een lastige zaak omdat dat bij ieder bank weer anders is. Bovendien is het aanvragen van een rente-aanbod voor ondernemers volgens de initiatiefnemers vaak tijdrovend doordat diverse analysetools en quickscans in systemen van geldverstrekkers ingevuld moeten worden. Volgens hen hebben ook de aanbieders last van de huidige inefficiëntie werkwijze voor het vaststellen van het inkomen, waardoor de doorlooptijden volgens hen hoog zijn en de conversie bij hypotheken voor ondernemers bijzonder laag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.