Inhaalslag woningmarkt is uitgewerkt

0

Economen van de Rabobank verwachten dit jaar uit te komen op een huizenprijsstijging van 6%, gevolgd door 4% in 2020. Het aantal transacties zal volgens hen dit en komend jaar stabiliseren rond de 205.000 verkopen. Dat is minder dan afgelopen drie jaar, toen er nog sprake leek van een inhaalslag.

‘De grens van wat nog betaalbaar is, lijkt bereikt te zijn’

Die inhaalslag is volgens woningmarkteconoom Carola de Groot uitgewerkt. “We bewegen nu naar ons idee juist richting een nieuw evenwicht in het aantal woningverkopen. Onze verwachting past bij het lagere groeitempo van de huizenprijzen dat we niet alleen zien in de hoofdstad, maar ook al in de rest van het land. De grens van wat nog betaalbaar is, lijkt bereikt te zijn.”

Kloof stad en provincie

De kloof tussen de goedkoopste en duurste provincie is opvallend toegenomen. Betaalde je in de jaren vóór de crisis in de goedkoopste regio zo’n 100.000 euro minder voor een woning dan in de duurste provincie, nu is dat verschil volgens de economen van Rabobank ruim 174.000 euro.

“Sinds de eeuwwisseling schommelde het verschil tussen de goedkoopste provincie en de duurste provincie rond de 80.000 tot 110.000 euro. Maar doordat de toch al dure huizen in Noord-Holland de laatste jaren sneller in prijs stegen dan de huizen in de provincie Groningen, waar huizen het goedkoopst zijn, is dat verschil fors opgelopen.”

Europees probleem

De woningprijzen in Amsterdam bepalen het groeicijfer van de provincie Noord-Holland. Werd in deze provincie in het tweede kwartaal gemiddeld bijna 388.000 euro afgetikt voor een woning, in Amsterdam is dit gemiddeld 473.000 euro. Anderhalf keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Niet uniek overigens. De Groot: “In Londen ligt de prijs twee keer zo hoog als van de gemiddelde Britse woning. Huizenkopers in Kopenhagen betalen 2,2 keer meer dan gemiddeld in Denemarken.”

Nieuwbouw

Volgens de Bouwupdate van de Rabobank zullen er in 2019 ongeveer 66.000 nieuwe huizen opgeleverd worden, net als in 2018. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwhuis is inmiddels de vier ton genaderd. Dit komt volgens De Groot onder andere doordat projectontwikkelaars de afgelopen tijd vooral hebben ingezet op het bouwen van dure woningen. “Steeds minder mensen lijken bereid of in staat om die hoge prijzen te betalen. Er zit namelijk klad in het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. In het tweede kwartaal van 2019 verkochten NVM‐makelaars 13% minder nieuwbouwhuizen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Doordat nieuwbouwhuizen minder snel verkopen, is ook het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen toegenomen, met 12 procent jaar‐op‐jaar. Dit is opvallend gezien de omvang van het woningtekort. De prijzen van de huidige nieuwbouwhuizen lijken onvoldoende aan te sluiten bij de portemonnee van woningzoekenden.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.