Ingrijpen overheid zorgt voor 13% krimp huurwoningmarkt

0

Uit onderzoek van CBRE blijkt dat de private Nederlandse huurwoningvoorraad met 13% zal dalen, als direct gevolg van beleids- en wetswijzigingen. Deze maatregelen om betaalbaar huren te waarborgen zullen volgens het advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed averechts uitpakken.

CBRE voorspelt dat de Wet betaalbare huur de exploitatievooruitzichten drastisch zal veranderen met een verwachte daling van het directe rendement met 28% tot 47%, afhankelijk van de locatie. In Amsterdam kan dit plan volgens CBRE zelfs leiden tot bijna een halvering van de huur. Hierdoor wordt individuele verkoop van deze huurwoningen op de koopwoningmarkt aantrekkelijker.

Funest voor middensegment

CBRE: “De private huurmarkt krimpt snel in de 20 grootste gemeenten, elke drie maanden met ruim 1.300 woningen. Voornamelijk door de verhoging van de overdrachtsbelasting en opkoopbescherming. De stijging van het belastingtarief in box 3 en de voorgenomen middenhuurregulering versterken de neerwaartse trend. Deze ontwikkelingen maken het uitponden – het verkopen – van huurwoningen bijna noodzakelijk om significante verliezen te voorkomen. Hierdoor zal het aanbod van huurwoningen afnemen, wat de doorstroming van huurders zal bemoeilijken en de huurprijzen zal opdrijven. Dat er meer koopwoningen op de markt komen is positief voor potentiële kopers, maar met de huidige koopsomniveaus zullen deze niet beschikbaar zijn voor het middensegment.”

Negatieve impact minimaliseren

De politiek heeft volgens Thomas Westerhof, Head of Residential Investment Properties bij CBRE, goede bedoelingen met de nieuwe wetgeving, maar voorziet de negatieve gevolgen niet goed genoeg. “Investeerders spelen een belangrijke rol in het verbreden van de huurwoningvoorraad, maar het wordt hen nu erg moeilijk gemaakt om in de komende jaren een goed rendement uit het verhuren van hun woningen te halen. Met directe gevolgen voor de huurders. Het is cruciaal om de negatieve impact van reguleringsmaatregelen te minimaliseren en te zorgen voor een evenwichtige en toegankelijke huurwoningmarkt voor de toekomst.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.