Ingage: ‘Woningmarkt trekt aan’

0

Volgens Ingage Franchise is het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers (starters en doorstromers) in het derde kwartaal op hetzelfde niveau als het voorgaande kwartaal.

Volgens Ingage Franchise – het moederbedrijf van hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur – bevestigt dit de stijgende trend die begon in het eerste kwartaal van dit jaar.

Opleving

Ingage: “Niet alleen het aantal verkopen, maar ook de ontwikkeling van de huizenprijzen wijst op een opleving van de woningmarkt. Onze index toont een stijging van 3% ten opzichte van het tweede kwartaal, wat een grotere toename is dan het vorige kwartaal (1,2% vergeleken met het eerste kwartaal). In veel delen van Nederland is het weer gebruikelijker om boven de vraagprijs te bieden en/of zonder ontbindende voorwaarden te kopen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen per saldo 6,1% gedaald.”

Starters

De toename van hypotheekaanvragen komt volgens de onderzoekers voor een groot deel door starters, maar hypotheekadviseurs zien in minder mate ook een stijging van aanvragen vanwege echtscheidingen, verbouwingen/verduurzaming, verhogingen (opname overwaarde) en doorstromers. “Zelfs het zorgenkindje nieuwbouw liet zowaar een lichte stijging zien, maar daar lijken gegeven kortingen door projectontwikkelaars op de verkoopprijzen van bestaande projecten de oorzaak te zijn. Bijna 60% van alle doorstromers (kopers van een volgende koopwoning) maakt gebruik van het recht om de oude hypotheekrente mee te verhuizen (meeneemhypotheek).”

Lees hier verder over de Kwartaalmonitor van Ingage Franchise

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.