ING zet bijl in personeelsbestand

0

ING  zet een streep door de namen van 2350 werknemers. Zo wordt er stevig gesnoeid in het personeelsbestand van Nationale-Nederlanden; daar verdwijnen 1350 banen, waarvan 1000 in Nederland. Nog eens 1000 mensen verliezen hun werk bij de divisie Commercial Banking. Nationale-Nederlanden zal verder investeren in een nieuw pensioenbedrijf en een speciale afdeling oprichten die gericht zal zijn op het ondersteunen van onafhankelijk adviseurs.

Het koppensnellen bij Nationale-Nederlanden moet tegen 2014 een besparing gaan opleveren van zo’n 200 miljoen euro. Door de ingreep bij Commercial Banking moeten de lasten vanaf 2015 met ongeveer 260 miljoen euro verminderen. Bestuursvoorzitter Jan Hommen noemt de  maatregelen “pijnlijk” voor de medewerkers die “gedurende deze moeilijke tijden op alle niveaus onvermoeibaar gewerkt” hebben. De “verdere stroomlijning” is echter nodig om het concern op lange termijn sterker te maken. Het concern hoopt de ontslagen te kunnen opvangen via natuurlijk verloop en begeleiding van werk-naar-werk.  

ING Groep heeft in het derde kwartaal van 2012 een onderliggende nettowinst geboekt van 719 miljoen euro. Dit is een daling van 34,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2012 bedroeg de nettowinst 1.045 miljoen euro.

Tom Kliphuis, CEO van Nationale-Nederlanden: “Om ons bedrijf in te richten op de toekomst, zullen we nog flexibeler en compacter moeten worden. Dat betekent meer focus, een slankere organisatie en het vernieuwen van onze producten en processen.”

Nationale-Nederlanden gaat een nieuw bedrijf starten dat zich volledig zal toeleggen op de doorontwikkeling van toekomstbestendige, Defined Contribution pensioenoplossingen. Daarbij zal nauw worden samengewerkt met de bedrijfsonderdelen AZL voor pensioenadministratie en ING Investment Management voor vermogensbeheer.

Tom Kliphuis: “Door te investeren in een nieuw pensioenbedrijf creëren we een sterke basis voor de toekomst. Het nieuwe bedrijf zal gestandaardiseerde oplossingen bieden voor het mkb, en grootzakelijk en volledig maatwerk voor grote bedrijven en pensioenfondsen.”

Nationale-Nederlanden brengt alle zakelijke en grootzakelijke verzekerde pensioenregelingen onder in het bedrijfsonderdeel Pensioen Services. De focus van Pensioen Services ligt onder meer op het begeleiden van klanten bij verlengingen en de overgang naar nieuwe pensioenregelingen.

Ook zal Nationale-Nederlanden in de nieuwe organisatiestructuur een speciale afdeling oprichten die gericht zal zijn op het ondersteunen van onafhankelijk adviseurs. Het is nog niet duidelijk hoe dit verder zal worden vormgegeven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.