ING: ‘Vertrouwen woningmarkt hard geraakt door coronacrisis’

0

De coronacrisis heeft het vertrouwen in de woningmarkt hard geraakt. Niet eerder daalde de ING Woonindex in een half jaar tijd zo sterk als nu. Met een daling van 12 punten komt de index in het tweede kwartaal met 91 punten uit onder de neutrale score van 100 punten. Daarmee is de stand uitgekomen op een vergelijkbaar niveau als tijdens de financiële crisis. Al was het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013 toen nog lager met 82 punten.

Starters en woningbezitters zijn minder optimistisch over de ontwikkeling van de woningprijzen en ze gaan uit van een stijging van de hypotheekrente. Ook zijn de zorgen over mogelijke werkloosheid duidelijk toegenomen. Opvallend is wel dat woningbezitters het nog steeds een gunstige periode vinden om een woning te kopen. Voor starters geldt dit in mindere mate omdat de huidige onzekere tijden hen parten spelen.

Dalend vertrouwen

Ondanks het dalende vertrouwen in de woningmarkt en de toenemende zorgen over de economische ontwikkelingen, blijven woningbezitters onveranderd positief over het gemak waarmee ze hun eigen woning denken te kunnen verkopen. Wim Flikweert, manager Wonen ING Nederland: “En dat is opvallend. Het marktsentiment mag dan wegzakken, maar over de verkoopbaarheid van hun eigen woning maakten ze zich in mei 2020 nog geen zorgen. Woningbezitters verwachten binnen 3,5 maand hun huis te kunnen verkopen, net als een half jaar geleden. Ondanks de verwachting dat de huizenprijzen de komende tijd dalen, zien starters het niet als een gunstigere periode om een huis te kopen, daarvoor zijn de tijden te onzeker. Of het een gunstige of ongunstige tijd is om een huis te kopen blijft daardoor stabiel.”

Stevig fundament

Flikweert: “We zien dat er op dit moment nog steeds veel huizen (snel) verkocht worden. Uit het onderzoek blijkt dat de verwachting is dat de hypotheekrente gaat stijgen. Dat valt tot op heden wel mee en de rente is op dit moment nog altijd relatief laag. Daarnaast is er nog steeds sprake van een krapte op de woningmarkt: de vraag is groot. Dus ondanks dat het vertrouwen nu hard geraakt wordt, zit er een stevige fundament onder de woningmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.