ING: ‘Vertrouwen in woningmarkt hersteld’

0

Volgens de ING Woonindex is het vertrouwen in de woningmarkt heeft zich in de afgelopen periode hersteld na een flinke daling in het vorige kwartaal, van 91 in het tweede naar 100 in het derde kwartaal. Zowel starters (huurders met de intentie om binnen twee jaar een woning te kopen) als woningbezitters verwachten dat de huizenprijzen zullen stijgen en dat er meer huizen worden verkocht de komende periode.

Wim Flikweert, manager Wonen ING: “Woningbezitters zijn zelfs nog nooit zo optimistisch geweest over het gemak en de snelheid waarmee ze denken hun woning te kunnen verkopen. 86% van de woningbezitters geeft aan te verwachten dat zij hun huidige woning binnen drie maanden verkopen. Beide groepen maken zich minder zorgen over hun eigen financiële situatie dan een kwartaal eerder. Bijna driekwart van de ondervraagden (72%) verwacht geen financiële ondersteuning nodig te hebben als gevolg van de coronacrisis.”

Thuiswerken als vooruitgang

Twee op de drie ondervraagden beschouwen thuiswerken als een vooruitgang; tegenover 26% die het niet als een vooruitgang zien. Als grootste voordelen van thuiswerken noemen mensen de verdwenen reistijd, flexibelere werkdagen, een eigen omgeving die meer rust biedt, minder kosten voor de kinderopvang en dat er mogelijkheden zijn om tussendoor het huishouden te doen. Veel genoemde nadelen zijn de beperkte mogelijkheid om samen te komen met collega’s, het continue (video)bellen en overlast van bijvoorbeeld buren. Eén op de drie starters vindt het vervelend om niet over een eigen werkruimte te beschikken; zij werken ook relatief vaak in de slaapkamer. Van de thuiswerkende woningbezitters heeft de helft wel een eigen werkkamer, bij starters is dit slechts 32%.

Meer dan 60% werkt vanuit huis

Het ‘verplichte’ thuiswerken door de coronacrisis treft veel huishoudens. Onder werkende woningbezitters werkt(e) 60% als gevolg van de coronacrisis meer thuis dan voorheen. Onder starters is dit zelfs 68%. De overige 40% van de woningbezitters die niet meer thuis zijn gaan werken, kon dat niet omdat het werk dat niet toeliet (denk aan mensen in de zorg of werkzaam in het openbaar vervoer). Bijna de helft van alle ondervraagden verwacht na corona meer dan 40% thuis te gaan werken. Flikweert: “Mensen lijken dus ongeveer de helft van de tijd thuis te willen werken en de andere helft op kantoor. Werkgevers lijken overigens ook een slag gemaakt te hebben. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 5% bezwaar heeft tegen thuiswerken.”

Verhuisplannen starters

Bij een kwart van de starters is de tevredenheid over de huidige woning afgenomen in de maanden van de lockdown, bij woningbezitters is dit slechts 4%. De afgenomen tevredenheid van de starters is terug te zien in de gewijzigde plannen door corona; 26% is actiever op zoek naar een andere woning. Terwijl bijna een op de drie woningbezitters juist minder actief op zoek zijn gegaan naar een andere woning.

Tuin

Hoewel het grootste deel van de woningbezitters geen andere woonwensen heeft gekregen, zijn starters nu wel vaker op zoek naar een woning met een (grotere) tuin of andere buitenruimte, meer kamers en op een andere locatie. 21% van de starters is ook meer dan voorheen bereid om een grotere woon-werkafstand te overbruggen. Flikweert: “Het is wel logisch dat starters verder gaan zoeken. Het geeft meer mogelijkheden om een woning te vinden die bij je past en die je kunt betalen. En als je verwacht dat je niet meer dan twee tot drie dagen naar je werk hoeft te reizen, wordt de reisafstand ook minder relevant. Belangrijk effect kan zijn dat er daardoor meer spreiding komt waardoor overbelaste woningmarkten, zoals bijvoorbeeld de Randstad, wat ontlast worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.