ING: ‘Vertrouwen in economie veert op’

0

Het vertrouwen in de Nederlandse economie is in augustus flink omhoog gegaan. Vorige maand viel dit sentiment nog iets terug, als gevolg van onzekerheid rond de Griekse schuldencrisis.

Dit blijkt uit onder onderzoek van ING onder meer dan 50.000 respondenten. Inmiddels zijn meer respondenten positief dan negatief over de staat van de economie. Het vertrouwen is hiermee terug op het hoogste niveau sinds de zomer van 2008. Destijds daalde het vertrouwen spectaculair, terwijl de trend nu opwaarts is.

Eén op drie positief
Bijna één op de drie consumenten (31%) is nu positief over de staat van de economie. Een kleine groep van hen (2%) stelt zelfs dat de economie er ‘zeer goed’ voorstaat. De groep pessimisten is met 23% duidelijk kleiner. Bijna de helft van de respondenten (46%) vindt dat de economie momenteel niet goed, maar ook niet slecht draait.

Er zijn wel redenen te bedenken voor meer optimisme onder consumenten, aldus de economen van ING. “Zo lijkt een Grexit voorlopig afgewend, groeit de Nederlandse economie en neemt ook het aantal banen al meer dan een jaar toe – al is deze groei gematigd. Daarnaast is de inflatie laag, ligt er een belastingverlaging in het verschiet en zal de koopkracht voor de meeste Nederlanders volgend jaar toenemen. Na zeven magere jaren gloren er zo betere tijden voor de Nederlandse consument.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.