ING stelt 200 miljoen euro beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds

0

ING stelt 200 miljoen euro aan financiering beschikbaar aan het Nationaal Warmtefonds. Twee jaar geleden werd de bank al co-financier.

Het Warmtefonds verstrekt leningen voor de verduurzaming van woningen en gebouwen aan particuliere woningeigenaren, VvE’s en scholen. Het Warmtefonds leende in 2022 een recordbedrag uit aan particulieren en VvE’s voor de verduurzaming van hun koopwoning. Ten opzichte van 2021 verdubbelde het verstrekte bedrag aan particulieren van circa 73 miljoen naar 150 miljoen euro. Onder VvE’s was de groei nog sterker. Het verstrekte bedrag onder deze groep steeg van 33 naar 122 miljoen euro.

Verduurzamen

Van de ruim 8,1 miljoen woningen in Nederland heeft ongeveer 40% nog geen energielabel. Bijna de helft (49%) van de gelabelde woningen heeft een energiezuinig label (A of B), zo blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. Er moet dus nog veel gebeuren om woningen in Nederland te verduurzamen. Laurens de Vos, directeur Business Banking: “ING heeft als doel om bij te dragen aan de verduurzaming van vastgoed in Nederland. Onze rol als co-financier van het Warmtefonds draagt hieraan bij. Als huisbankier van grote woningcorporaties, VvE’s en particuliere woningbezitters kunnen wij onze klanten helpen met advies en financiering om gebouwen te verduurzamen en in oplossingen te denken als dat complexer wordt, zoals bij gemengde VvE’s. Via ons kunnen zij een beroep doen op het Warmtefonds en tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om hun woningen te verduurzamen.”

VvE’s en verduurzaming

De Vos: “ING kan vanuit haar marktleiderschap in Nederland als huisbankier voor woningcorporaties en VvE’s, entiteiten die, naast particuliere woningbezitters, een beroep kunnen doen op leningen van het fond, het Warmtefonds onder de aandacht brengen bij deze groepen klanten. Die kunnen via de VvE Energiebespaarlening van het fonds tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om woningen te verduurzamen. Hiermee kan 33.000 euro worden gefinancierd per appartementsrecht. De totale lening bedraagt minimaal 25.000 euro per VvE, tenzij de VvE alleen laadpalen wil financieren, dan is het minimum 10.000.”

Particuliere woningeigenaren

Ook voor particuliere woningeigenaren biedt het Warmtefonds een Energiebespaarlening waarmee zij tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen voor bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Is het inkomen van het huishouden lager dan 60.000 euro, dan is deze lening zelfs rentevrij.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.