ING Research: ‘Huizenprijzen weer in de lift’

0

De prijzen van koopwoningen zitten weer in de lift. Belangrijke oorzaken zijn de flink gestegen lonen en de aanhoudende krapte.

Naar verwachting zet deze prijsstijging volgend jaar door. Sander Burgers, econoom Nederlandse huizenmarkt bij ING Research, verwacht dat de prijzen eind volgend jaar gemiddeld 4% hoger zullen liggen dan nu. Daarmee zal in 2024 de prijsdaling van het afgelopen jaar ongeveer goed worden gemaakt.

Sterke loonstijging en krapte op woningmarkt

Dat de prijzen sterk stijgen komt voornamelijk door de sterke loonstijging en een aanhoudend krappe woningmarkt, schrijft Burgers. “Hogere lonen hebben zowel direct impact op de betaalbaarheid van een woning als op de leencapaciteit. Door de loonstijging is de betaalbaarheid verbeterd, waardoor woningkopers inmiddels bereid zullen zijn iets meer voor een huis te bieden dan eerst. Daarnaast werkt een hoger brutoloon door bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek. Extra hoge lonen betekent ook dat de maximale leencapaciteit iets hoger is dan we eerder verwachtte. Tegelijkertijd blijft de markt krap. In de afgelopen kwartalen werden er relatief weinig woningen te koop gezet  en ook de nieuwbouwproductie loopt terug, waardoor het aanbod relatief laag blijft. De vraag naar woningen blijft hoog vanwege de groei van het aantal huishoudens. Al met al neemt het woningtekort nog verder toe. Dat ondersteunt de prijsstijging.”

Prijzen stijgen verder in 2024

Vooruitkijkend verwacht ING Research dat de huizenprijzen volgend jaar verder zullen stijgen. Burgers: “De verdere loonstijging en de aanhoudende krapte vormen de belangrijkste drijfveren voor de verwachte stijging. Vanwege de verwachte loonstijging zal ook de maximale leencapaciteit hoger liggen dan nu. De onlangs gepubliceerde Nibud-leennormen zijn weliswaar wat strenger, maar bij hogere lonen en gelijkblijvende rentes zal de maximale leencapaciteit groter uitvallen dan nu. Tegelijkertijd verwachten we dat de krapte nog iets zal toenemen, omdat de groei van het aantal huishoudens de verwachte nieuwbouwproductie overstijgt. Hierdoor zal de druk op de prijzen verder toenemen. We verwachten in ons basisscenario dat de prijzen eind 2024 ruim 4% hoger zullen liggen dan nu. De huizenprijzen zullen daarmee rondom de piek van midden 2022 uitkomen. Met deze prijsstijging gedurende 2024 wordt de eerdere prijsdaling ongeveer goed gemaakt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.