‘Nieuwbouw blijft achter bij behoefte’

0

Een lager aantal bouwvergunningen zorgt vanaf 2017 voor stagnatie van de nieuwbouw. Er worden dit jaar 51.000 woningen gebouwd, maar slechts 45.000 nieuwe bouwvergunningen verleend.

Als dat aantal niet stijgt, zet dit vanaf volgend jaar een rem op de woningbouwproductie, constateert het ING Economisch Bureau. Het aantal afgegeven vergunningen bereikte in 2013 een dieptepunt met 26.000, maar steeg vorig jaar naar 53.500.

Na het vergeven van de vergunningen duurt het anderhalf à twee jaar voor de woningen afgebouwd zijn. Daardoor is dit jaar nog een stijging van gerealiseerde woningen te verwachten tot 51.000 en in 2017 tot 53.000. Omdat er dit jaar naar verwachting 45.000 bouwvergunningen worden verleend, worden er na 2017 weer minder nieuwe woningen gebouwd.

Kleinere projecten

De belangrijkste oorzaken van de daling zijn dat er weinig bouwlocaties zijn en dat er een beperkte ontwikkelcapaciteit is bij gemeenten en ontwikkelaars. Verder wordt er meer ingezet op kleinere projecten. Veel kleine projecten opstarten kost meer tijd dan één groot project.

“Het aantal nieuw te bouwen woningen zal langjarig achterblijven bij de behoefte”, zegt Jan van der Doelen, ING sectormanager Bouw & Onroerend Goed. “Belangrijke oorzaak is een gebrek aan plancapaciteit. Voor bouwbedrijven is het verstandig te kijken naar alternatieven om de eigen bouwproductie op niveau te houden. Bijvoorbeeld het omvormen van bestaande panden naar woningen voor kleine huishoudens maar ook verduurzaming en levensloopbestendig maken van bestaande woningen.”

De Brexit raakt de bouwsector volgens het ING Economisch Bureau indirect. Ze heeft de onzekerheid gevolgen voor de woningmarkt en voor investeringen in bedrijfspanden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.