ING: krimp en lichtpuntjes voor woningbouw

0

Door gestegen lonen kunnen consumenten meer lenen waardoor verkoopprijzen van nieuwbouw weer kunnen stijgen. Nieuwbouwprojecten die eerst door de hogere bouwkosten niet uit konden, kunnen zo wel weer vaker rond gerekend worden, stelt ING Research in het vandaag verschenen vooruitzicht bouw.

De bouwsector laat in 2023 (+3%) nog een flinke groei zien. In 2024 wordt deze echter grotendeels tenietgedaan (-2,5%), voorspelt ING Research. Vooral de woningnieuwbouw is een zorgenkindje. Maar de eerste signalen dat de vraag naar nieuwbouw weer toeneemt zijn er. In de periode september-november 2023 werden er 29% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is echter nog wel flink minder dan in dezelfde maanden in eerdere jaren.

Ondanks dat de krimp in 2024 in de bouw grotendeels door een dalende nieuwproductie in de woningbouw komt, ziet ING Research in deze deelsector ook al wel weer enige lichtpuntjes. “Er worden weer meer nieuwbouwwoningen verkocht en projectontwikkelaars kunnen hogere prijzen berekenen doordat prijzen van concurrerende bestaande woningen ook weer stijgen. Hierdoor kunnen bouwprojecten weer eerder uit”, aldus ING Senior Econoom Maurice van Sante. Het grootste knelpunt zit volgens hem aan de aanbodkant. Zo daalde het aantal bouwvergunningen in 2023 flink naar circa 56.000. Dat is een krimp van -13% ten opzichte van 2022. Dit ondanks de enorme ambities van het demissionaire kabinet.

Vertraagde krimp

De verlening van bouwvergunningen wordt bemoeilijkt door een structureel tekort aan bouwgrond, complexe projectontwikkeling en vertraging door ingewikkelde juridische (bezwaar) procedures. Ook netcongestie, waardoor nieuwe woonwijken niet op het elektriciteitsnetwerk aangesloten kunnen worden, zorgen steeds vaker voor vertraging. ING Research: “Over het algemeen resulteert een daling van het aantal vergunningen niet direct in een daling van het aantal afgebouwde woningen. Dat gebeurt pas na circa 1,5 jaar door de vaak lange bouwtijd. Gezien het feit dat de laatste piek van het aantal afgegeven bouwvergunningen halverwege 2021 lag, mogen we daarom verwachten dat het aantal afgebouwde nieuwbouwwoningen begin 2024 zal gaan dalen.”

ING Research schat in dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2023 uitkomt op circa 73.000 en in 2024 afneemt tot 65.000. Als de verbeteringen in de markt daadwerkelijk doorzetten verwachten we in 2025 weer enig herstel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.