ING investeert in financiële zelfredzaamheid

0

Het ING Nederland fonds en Humanitas Get a Grip slaan de handen ineen om nog meer jongeren financieel zelfredzaam te maken. Vrijwilligers van Humanitas Get a Grip leren jongeren tussen de 16 en 27 jaar hoe om te gaan met geld zodat ze niet in de schulden komen.

ING Nederland fonds investeert de komende twee jaar 328.000 euro in de financiële zelfredzaamheid van jongeren. Deze financiële injectie zorgt ervoor dat Humanitas Get a Grip haar bereik in Nederland kan verdubbelen van 19 naar 39 afdelingen. Hierdoor kunnen ongeveer 400 jongeren extra geholpen worden. Voor jongeren die hun financiële problemen zelfstandig kunnen oplossen worden speciale zelfhulppakketten ontwikkeld en verspreid. Hiermee worden naar verwachting nog eens 550 jongeren bereikt.

Kans op schulden toegenomen

Vanaf 18 jaar zijn jongeren meerderjarig en moeten ze zelfstandig hun geldzaken regelen. Door gebrek aan ervaring hiermee lopen ze echter een risico om schulden op te bouwen. Sinds de start van de coronacrisis is de kans op risicovolle schulden onder jongeren verder toegenomen. Dit komt doordat relatief veel jongeren werken in sectoren die door de crisis hard worden geraakt en zij een kleine financiële buffer hebben. Hulp bij financiële problemen van jongeren is daarom belangrijker dan ooit, stellen beide partijen in een toelichting op de samenwerking.

Financiële zelfredzaamheid

Het programma Get a Grip van Humanitas ondersteunt jongeren tussen de 16 en 27 jaar met dreigende of beginnende financiële problemen. Jongeren worden in het programma gekoppeld aan een vrijwilliger, een zogenaamde buddy. Stap voor stap leren ze hoe met geld om te gaan en overzicht in hun administratie te krijgen. Als er geldzaken uit de hand dreigen te lopen, dan helpt de buddy met het vinden van een oplossing. De buddy’s krijgen training en begeleiding vanuit Humanitas om de jongeren zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Uiteindelijk is het doel dat de buddy’s niet meer nodig zijn, en de jongeren in financieel opzicht hun eigen boontjes kunnen doppen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.