ING: ‘Faillissement explosie in 2021’

0

Door de coronacrisis kan het aantal faillissementen in 2021 verdubbelen of zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2019. Het ING Economisch Bureau verwacht dat 1,5% tot 2,5% van de bedrijven volgend jaar bankroet gaat, wat neerkomt op 6.500 tot 10.000 faillissementen. In 2019 ging 0,8% failliet.

“Ondanks forse omzetdalingen in een aantal sectoren kan een explosie van faillissementen worden voorkomen dankzij een combinatie van overheidssteun, ondernemingsflexibiliteit en een beperkte kapitaalintensiteit.”, zegt Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau. Zwaar getroffen sectoren als de horeca en detailhandel (non-food) zijn volgens de economen van ING minder gevoelig ten opzichte van andere sectoren voor faillissementen, doordat zij relatief weinig kapitaalgoederen hebben. “Uit de vorige crisis blijkt dat ook. Het aantal faillissementen binnen deze sectoren was destijds niet heel hoog doordat ze relatief eenvoudig zelf het bedrijf konden beëindigen in plaats van af te stevenen op een faillissement.”

Klappen vallen in 2021

Voor 2020 gaat het ING Economisch Bureau uit van ongeveer 4.500 faillissementen, wat een stijging is van 40% ten opzichte van 2019. In 2021 valt het aantal faillissementen naar verwachting echter twee tot drie keer hoger uit dan in 2019. Het percentage bedrijven dat failliet gaat loopt daarbij op van 0,8% in 2019 naar 1,5% tot 2,5% in 2021, wat neerkomt op 6.500 tot 10.000 faillissementen. Hierbij zijn de economen uitgegaan van het ING basisscenario, waarbij geen sprake is van een tweede lockdown in het najaar.

Overheidssteun

Uit een analyse van het ING Economisch Bureau blijkt dat – gemeten naar percentage van de omzet – met name de horeca en de zakelijke dienstverlening het meest gebruik kunnen maken van de overheidssteun. Zo kan in de horeca tot bijna 20% van de verloren omzet gecompenseerd worden door de verschillende financiële regelingen. De groothandel ontvangt van alle sectoren relatief de minste overheidssteun, onder meer doordat het omzetverlies in deze sector gemiddeld genomen minder groot is.

Flexibiliteit

Hoe flexibeler en wendbaarder het bedrijf, hoe groter de overlevingskansen zijn. De flexibiliteit om snel kosten te verlagen verschilt volgens ING per sector. “Vooral de groothandel, bouw en detailhandel zijn flexibel. Meer dan 70% van de omzet in deze sectoren bestaat uit flexibele kosten, waarvan het grootste deel de inkoopkosten zijn. Deze kunnen relatief snel worden verlaagd bij een dalende omzet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.