ING: ‘Economie blijft op peil’

0

De groei van de Nederlandse economie blijft het komend jaar redelijk op peil, hoewel het tempo iets afneemt. Het ING Economisch Bureau verwacht in de vandaag verschenen Outlook een groei van 1,5% voor 2020.

Volgens de onderzoekers voeren consumenten hun uitgaven verder op door een solide loonstijging in combinatie met lagere inflatie en belastingverlagingen. Marcel Klok (foto), macro-econoom van ING Nederland: “Zonder de belasting- en uitgavenimpuls van de overheid zou de economische groei in 2020 verder terugvallen. Het handelsbeeld is ook wat positiever, maar niet uitbundig. Veel op het wereldtoneel is nog onzeker. Bedrijven worden dan ook voorzichtiger en schroeven de investeringsgroei fors terug. De groei in de private sector neemt flink af en komt in 2020 uit op het laagste tempo sinds 2013. Ondanks de stikstof- en pfas-problematiek groeien de bouw en agrarische sector nog licht in 2020. Sectoren die het hardst groeien zijn de detailhandel, zakelijke dienstverlening en zorg.”

Recessie niet in zicht

De Nederlandse economie draait nog prima. Weliswaar op een lager groeitempo dan voorheen, maar het huidige tempo is redelijk normaal voor ons land. De groei stoelt in 2020 sterker op de impuls van overheidsbeleid, maar ook dat is reële groei. Klok: “Voor een belangrijk deel profiteert de  economie van loongroei als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt en van lagere belastingen. Die situatie, die de consumptie ondersteunt, is niet zomaar verdwenen, ook niet bij een buitenlandse tegenvaller. Ook de uitgaven van de overheid nemen toe, vooral aan zorg. Daarom voorzien wij voor de komende twee jaar nog géén krimp van de Nederlandse economie. Bijna de helft van de consumenten verwacht wel dat de economie binnen twee jaar krimpt. Of dit werkelijkheid wordt, zal vooral afhangen van de ontwikkelingen in de internationale handel.”

Sterkere groei consumptie

De groei van de consumptie van huishoudens valt naar verwachting met 1,4% iets hoger uit dan in 2019. De loonstijging trekt naar verwachting verder aan, aandelenkoersen staan op grote hoogte, de waarde van woningen was nog nooit zo hoog en overheidsbeleid valt via lastenverlichting positief uit voor de gemiddelde portemonnee. De nettoloonstijging brengt in 2020 meer koopkrachtstijging dan in 2019, omdat de stijging van consumentenprijzen afneemt als gevolg van het wegvallen van het effect van verhoging van de btw en energiebelastingen.

Pensioenen

Door het jaar uitstel dat de meeste pensioenfondsen hebben gekregen voor het op orde brengen van hun dekkingsgraad is de neerwaartse invloed van (reële) pensioenkortingen en premieverhogingen naar verwachting beperkt in 2020. Dit kan het vertrouwen van consumenten weer wat bestendigen.

Sparen

Wel lijkt de spaarquote te gaan oplopen: doordat het vertrouwen van de consument gedaald is, wordt een kleiner deel van het inkomen geconsumeerd. Er komt dus een groter deel vrij voor beleggingen, aflossing van schulden of simpelweg een hoger banksaldo. Daarnaast wordt de consumptiegroei wat geremd doordat de banengroei afzwakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.