ING compenseert klanten voor te veel betaalde rente

0

In lijn met Kifid-uitspraken over consumptieve kredieten met variabele rente, heeft ING besloten om klanten te compenseren wanneer hun rente niet in de pas liep met de gemiddelde marktrente. Het gaat om het Doorlopend Krediet, gespreid betalen op de creditcard en producten voor rood staan. Het gaat om ongeveer 10% van de contracten.

ING gaat met de Consumentenbond in overleg over de uitgangspunten en de uitwerking van de regeling. “In december 2021 kunnen onze klanten meer informatie verwachten over de vervolgstappen met betrekking tot de regeling. Zij hoeven hiervoor zelf geen contact op te nemen. Naar verwachting zullen alle klanten die het betreft, uiterlijk eind 2022 een vergoeding ontvangen”, aldus de bank.

Kifid

De afgelopen tijd heeft het Kifid een aantal uitspraken gedaan over de berekening van rente voor doorlopende kredieten bij andere banken. Volgens het Kifid hadden klanten met deze producten mogen verwachten dat de rente in de pas loopt met de gemiddelde marktrente. Hiervoor heeft Kifid een referentierente aangehouden.

Eigen onderzoek

Naar aanleiding van de Kifid-uitspraken heeft ING onderzocht in hoeverre dit van toepassing is voor zijn eigen consumptief krediet producten met een variabele rente. “Uit eigen onderzoek komt naar voren dat bij de producten Doorlopend Krediet, gespreid betalen op de creditcard en producten voor rood staan de rente niet altijd de gemiddelde marktrente heeft gevolgd. Dit gaan we de komende periode herstellen door klanten bij wie het verschil 50 euro of meer betreft een compensatie te bieden. Dit betreft ongeveer 10% van al onze klanten met deze producten. Wij nemen voor de regeling een voorziening van 180 miljoen euro. Specifiek voor de producten gespreid betalen op de creditcard en kort rood staan wordt komende periode onderzocht of er een meer geschikte referentierente voorhanden is. Dit zal ook onderdeel zijn van de gesprekken die we met de Consumentenbond gaan voeren”, aldus de bank.

Consumentenbond

ING zegt het belangrijk te vinden dat de compensatieregeling breed gesteund wordt. “Daarom zal de compensatieregeling de komende periode tot in detail uitgewerkt worden in samenspraak met de Consumentenbond. Die heeft positief gereageerd op het voornemen tot vergoeden en gaat met ons in gesprek over de uitgangspunten en de uitwerking van de regeling.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.