ING BeleggersBarometer: vertrouwen stijgt

0

In februari stijgt de ING BeleggersBarometer naar een score van 116. Hiermee is het niveau terug op dat van 13 maanden geleden. Vorige maand stond de index nog op 98. De stijging is volgens de bank te danken aan de positievere blik van de beleggers op de afgelopen periode. Dit geldt voor de algemene economische situatie, de eigen financiële situatie en het oordeel over de beleggingsportefeuille van de afgelopen maand(en).

Bob Homan (foto), hoofd ING Investment Office: “Ook de blik op de toekomst van de beleggers is optimistischer. Vooral als ze kijken naar de verwachtingen rondom de economische situatie in Nederland en de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Beleggers verwachten dat de AEX in mei op 761 zal staan. De positieve blik is vooral terug te voeren op de waarde van de eigen beleggersportefeuille. In de afgelopen maand zag meer dan de helft van de beleggers (57%) een waardegroei. In januari was dit 25%. Ook verwachten de meeste beleggers (52%) dat de waarde van de portefeuille zal stijgen in de komende drie maanden. In januari was dit nog 39%. Het is opmerkelijk wat een verschil een jaartal maakt. Waar in december bijna alle financieel-economische data nog negatief werden uitgelegd en ontvangen, is dat sinds de start van dit jaar precies andersom. En herstellen de aandelen die vorig jaar het meest zijn afgestraft, nu het sterkst.”

Duurzaam beleggen

De mening van beleggers over het rendement op duurzaam beleggen blijft onveranderd ten opzichte van november 2022: de helft denkt dat dit minder oplevert dan niet-duurzaam beleggen, en een derde denkt dat het rendement vergelijkbaar is. Homan: “Hier heeft iedereen een beetje gelijk. Vorig jaar bleven duurzame beleggingen fors achter, maar de jaren daarvoor presteerden ze duidelijk beter dan de markt.” Het merendeel van de beleggers (68%) is niet van plan meer of minder duurzaam te gaan beleggen de komende maand.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.