ING BeleggersBarometer: vertrouwen daalt

0

Het vertrouwen van beleggers in de economie is voor het eerst sinds oktober 2022 afgenomen. De ING BeleggersBarometer is in maart 2023 gedaald van 116 naar 108. Beleggers hebben een negatiever oordeel over de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille in de afgelopen maand. Ook zien zij de economische situatie in Nederland de komende drie maanden minder rooskleurig in. De meting van de BeleggersBarometer van maart vond plaats vlak vóór de Provinciale Statenverkiezingen en de turbulentie op de beurzen rondom de financiële sector.

Volgens de beleggers hebben de geopolitieke situatie en de wereldeconomie nog steeds de sterkste invloed op de beurs: 29 respectievelijk 24% ziet dit als de meest invloedrijke factor. De helft van de beleggers (53%) belegt hun geld vooral zelf. Ruim een derde laat in beheer beleggen. Deze maand omschrijven minder beleggers (18%) hun risicoprofiel als offensief dan vorige maand (28%). Dit niveau is, na een piek in februari, weer vergelijkbaar met januari en de maanden ervoor. Zes op de tien beleggers omschrijft het eigen risicoprofiel als gemiddeld. Bob Homan (foto), hoofd ING Investment Office: “Een gemiddeld risicoprofiel betekent bij de meeste banken een ongeveer gelijke verdeling tussen aandelen en obligaties. Tijdens de marktturbulentie van afgelopen weken bleek de diversificatiewaarde van het mede beleggen in obligaties. Waar aandelenkoersen flinke klappen kregen, stegen de koersen van staatsobligaties juist flink.”

Beleggers kritisch op recordwinsten

Beleggers vinden het kwalijk dat veel bedrijven door de hoge prijzen die zij rekenden recordwinsten hebben behaald (86%). Bijna de helft van deze groep vindt dat deze inflatiewinsten extra belast moeten worden; een vijfde van hen vindt zelfs dat de overheid moet ingrijpen door extra boetes en belastingen. Vier op de tien beleggers vindt dat de inflatiewinsten gebruikt moeten worden om de prijzen te verlagen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.